Pohjustusaineet

 

suojalakatmetalligrafiikka2metalligrafiikka1

Metalligrafiikan pohjustusaineissa on paljon vaihtoehtoja, joista kannattaa valita turvallisin.

 • Juoksevat pohjustusaineet sisältävät asfaltin, vahan (esim. mehiläisvaha, Japan Wax (UK)) ja hartsin (esim. pihkaa, Burgundy Pitch (UK)) lisäksi jotain liuotinta esim. lakkabensiiniä.
 • Ne saattavat sisältää myös esim.kloroformia, ksyleeniä, jopa bentseeniä. Esim. Rind's original etching ground liquid sisältää kloroformia. Näitä nopeasti haihtuvia liuottimia lisätään pohjustusaineisiin kuivumisen nopeuttamiseksi.
 •  Älä käytä nestemäisiä taidegrafiikan pohjustusaineita tai suojalakkoja, jos epäilet niiden sisältävän ksyleeniä Xn, bentseeniä T tai kloroformia Xn. Kloroformi voi vaurioittaa maksaa, munuaisia ja hermostoa. Kloroformi ja bentseeni ovat myös syöpävaarallisia aineita. Ksyleeni on voimakkaasti keskushermostoon vaikuttava aine.
  Katso kohta: Liuottimet.
 • Tavallisin juoksevien pohjustusaineiden liuotin on lakkabensiini, petroleum (UK) tai white spirit.
 • Juoksevien pohjustusten levittämisessä hengityssuojaimen tai kohdepoistolaitteen käyttö olisi suositeltavaa, etenkin kun pohjustetaan suuria laattoja tai paljon laattoja samalla kerralla. (Hengityssuojaimen valinta voi olla vaikeaa, jos et tiedä mitä kemikaaleja juoksevapohjustus sisältää. Siksi hyvä kohdepoisto on parempi vaihtoehto etenkin kun laattoja kuivataan.)

Varustaudu koko- tai puolinaamarilla, joka on varustettu kaasusuodattimella AX, sekä silmäsuojaimilla ja nitriilisuojakäsineillä.

 • Käytä juoksevan pohjustuksen sijaan turvallisempaa kovapohjaa, joka telataan lämpölevyllä nopeasti laatalle.
 • Perinteiset kovapohjakeot sisältävät mehiläisvahaa, asfalttia ja hartsia. Ne eivät sisällä liuottimia, mutta niiden poistamiseen tarvitaan liuotinta esim. hajutonta tärpättiä (käytä nitriilikäsineitä).
 • Pehmeäpohja (ei sisällä liuottimia) koostuu kovapohjasta, sianihrasta, vaseliinista tai akselirasvasta. Pehmeäpohja sisältää asfalttibitumia tai gilsoniittia (amerikkalaista asfalttia), joka herkistää ihoa valolle (valokosketusihottuma). Pehmeäpohja sulaa hyvin herkästi, jopa lämpimän käden vaikutuksesta. Tee pohjustus niin, ettei sinun tarvitse koskettaa pohjustusainetta paljain käsin. Käytä esim. kankaisia suojakäsineitä. Pehmeänpohjan poistamiseen tarvitaan liuotinta esim. hajutonta tärpättiä (käytä nitriilikäsineitä).
 • Kivihiiliterva ja sen johdannaiset esim. terva, piki eli bitumi, asfaltti, noki, gilsoniitti jne. aiheuttavat valoärsytysihottumaa, josta voi seurata ihon pigmenttimuutoksia kuten melanodermia (tummat läiskät esim. käsivarsissa) ja ihosyöpä. Edellä mainittuja aineita sisältyy useisiin metalligrafiikan pohjustusaineisiin ja suojalakkoihin. Puhdista kädet huolellisesti heti työskentelyn jälkeen, jos et ole käyttänyt suojakäsineitä. Kun laitat pohjustusaineita kuumalla levylla, älä käytä muovikäsineitä, käsine saattaa sulaa ja polttaa käden.
 • Pohjustusten savustaminen savustuskynttilällä ja polttaminen kaasukeittimen päällä, ovat turhia ja palovaarallisia työvaiheita. Kun liuotinaineita ja asfalttia sisältäviä pohjustusaineita poltettaan, syntyy myrkyllisiä (mahdollisesti myös syöpää aiheuttavia) kaasuja ja huuruja. Jos kuitenkin välttämättä on tarpeen suorittaa näitä työvaiheita, täytyy  se tehdä täysin paloturvallisessa paikassa, kaukana helposti syttyvistä materiaaleista. Hiukset kannattaa sitoa tiukasti taakse ja vaatetuksen täytyy olla turvallinen esim. välttää helposti syttyviä tekokuituisia materiaaleja, väljiä hihoja ja huiveja. Älä käytä muovikäsineitä.
 • Pohjustusaineiden valmistaminen keittämällä on turha ja hyvin palo-vaarallinen toimenpide. Kuuma seos voi syttyä palamaan isolla liekillä, jonka sammuttaminen on vaikeaa. Liesituulettimen alla työskentely lisää myös palovaaraa. Osta pohjustusaineet valmiina.
 • Jos käytät lattiavahaa pohjustusaineena, valitse turvallisin vaihtoehto. Eräät lattiavahat voivat sisältävää >30 % alifaattisia hiilivetyjä esim.: teollisuusbensiiniä Xn (Johnson Liquid Wax). Lattiavahat ja niiden poistoaineet saattavat sisältää myös pieniä määriä vaarallisia glykolieettereitä.Katso kohta Taidegrafiikan vesiliukoiset materiaalit

Kun poistat pohjustusaineita laatalta, käytä nitriilisuojakäsineitä. Tee puhdistustyö hyvin tuuletetussa tilassa.

 

 

Sivun alkuun