Valokopiolaitteisiin liittyvät aineet

Valokopioita käytetään apuna fotomenetelmissä sen yksinkertaisuuden vuoksi. Valokopiokoneiden pitäisi sijaita aina ilmastoidussa tilassa, koska koneen toimiessa lämpö synnyttää haitallisia kaasuja kuten ammoniakkia (ammoniakkikopiointikone) ja otsonia. Sävytteet (toonerit) vaihtelevat eri tuotteissa, mutta tavallisesti ne koostuvat jauheesta, mikä sisältää hiilimustaa (carbon black), mineraalijauhetta kuten kvartsia ja muovihartsia, jotka on sekoitettu erilaisiin liuottimiin.

Kun valokopion sävytepintaa esim. hangataan tai raaputetaan, on parasta käyttäähengityssuojainta P2 tai työskentele varovaisesti, niin ettei pölyä synny.

Sävytteiden sisältämät aineet ovat mahdollisesti syöpää aiheuttavia.

  • Toonereita ("toner powder" jauhe, joka jää valokopiokoneen säiliöön) on käytetty spriihin tai suodatettuun veteen sekoitettuna esim. litografiassa ja fotomenetelmissä maalausvälineenä. Toonerin kiinnittämiseen liittyy kuitenkin haitallisia kemikaaleja, kuten esim. metanoli T.
  • Tämän päivän "toonerit" (sävytteet) ovat parantuneet ja ovat vähemmän vaarallisia, mutta viimeaikoina on tullut tietoon työperäisiä keuhkosairauksia kvartsi- ja rautasävytteiden hengittämisen seurauksena (lähde: Printmaking in the sun).

Pimiö- ja fotomateriaalit -kohdassa on käytetty kirjallisuuslähteenä:
PRINTMAKING IN THE SUN, Dan Welden & Pauline Muir; Overexposure, Health Hazards in Photography, Susan Shaw & Monona Rossol); Dictionary of Printmaking Terms, Rosemary Simmons 2002.

Sivun alkuun