Vesipisteet

vesipisteet-syövytys

Metalligrafiikan syövytys altaita. Teräsaltaat on maalattu rautakloridia ym. kestävällä pinnoitteella.

vesipiste-web

Tavallinen käsienpesuallas pidesuihkuineen toimii hyvin työtilassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Työtilassa tulisi olla ainakin kaksi vesipistettä, puhdasta ja likaista työskentelyä varten. Myös taukotilassa olisi hyvä olla oma vesipisteensä.

 • Erityistä märkätilojen suunnittelua vaativat: pimiötyöskentely, syövytystilat, litokivien hionta, paperin valmistus sekä silkkipainoseulojen pesu. Näissä tiloissa myös lattiamateriaalin pitäisi olla märkää työskentelyä ja kemikaaleja kestävä. Lattia ei saa olla liukas.
 • Litokivien hionta vaatii erotteluastian joka sieppaa esim. hionnasta veteen joutuvan sakan ettei se tuki viemäriä
 • Jos tilassa käytetään syövyttäviä aineita (huuhteluvesikin syövyttää), vesialtaiden ja viemäriputkien materiaalientulisi olla haponkestäviä. Esim. kaakeli, posliini, lasikuitu ja PVC-muovi kestävät hyvin happoja. Älä käytä ruostumatonta terästä. Altaat voi myös pinnoittaa kemikaaleja kestävällä maalilla (teetä tämä työ ammattilaisella).
 • Kiinteän pesualtaan ja sen viereisen tason olisi hyvä olla tavallista suurempia, jotta vedet eivät valuisi lattialle, kun erillisiä altaita(esim. paperin kostutusallas) tyhjennetään tai pestään.
 • Kemikaaleja ei saa kaataa viemäriin, mutta esim. laattojen ja altaiden huuhteluveden voi päästää viemäriin, kun samalla lasketaan paljon vettä. Myös pieniä määriä rautakloridia voi poistaa viemäriin, kun sitä laimennetaan runsaalla vedellä. Huuhtele allas käytön jälkeen huolellisesti.
 • Käsisuihkusta on paljon apua esim. altaiden puhdistustöissä sekä onnettomuustilanteissa (esim. happoa on kaatunut päälle).
 • Tavalliset teräshanat kestävät työtilassa, jos et koske niihin likaisilla suojakäsineillä tai likaisin käsin. Opetustiloihin kannattaa kuitenkin hankkia kestävämpi materiaali.
 • Kun käytetään erillisiä altaita esim. syövytys tai pimiötöissä, niiden pitäisi olla helposti käsiteltäviä, tukevia valokuva-altaita, joissa on pohjaraidoitus ja kaatokulma. Pohjaraidoitus helpottaa laatan nostamista altaasta. Tasapohjainen valokuva-allas vaatii vain sen verran esim. rautakloridia, että laatta juuri ja juuri peittyy.
 • Muoviset säilytyslaatikot eivät syövytysaltaiksi, sillä niiden pohja kupruilee helposti ja laatikkojen tyhjentäminen on vaikeaa, etenkin jos niissä on reiälliset kädensijat.
 • Jos vesipisteiden lähellä tarvitaan sähkölaitteita esim. pimiötyöskentelyssä, sähköpistokkeiden täytyy olla kannellisia ja vikavirtasuojattuja. Sijoita kuitenkin sähköpistokkeet mahdollisimman kauas vesipisteistä. Katso kohta:Työhuoneen sähköturvallisuus
 • Työtilassa olisi hyvä olla lattiakaivo, mutta älä kaada viemäriin haitallisia aineita. Lattialle kaatuneet liuottimet tulee imeyttää imeytysaineeseen tai imeytysmattoon. Käytetyt imeytysmatot, jos niihin esim. imeytetty liuotinta tai muuta vaarallista kemikaalia, tulee toimittaa ongelmajätelaitokseen. Laita käytetty matto esim. kestävään muovilaatikkoon ja merkitse, mitä kemikaalia se sisältää. Imeytysaineita ja – mattoja myyvät mm.:

  Katso: Materiaalien varastointi

 • Liuotinsiveltimiä ei saa pestä vesipisteessä. Käytä puhdistukseen erillistä liuotinpurkkia, joka suljetaan käytön jälkeen. Merkitse purkkiin selvästi mitä liuotinta se sisältää. Viimeistele pesu mäntysuopaliuoksella, jonka voi tehdä vesialtaassa. Vesipiste pysyy siistinä tällä menetelmällä. Kerää käytetyt liuottimet huolellisesti merkittyihin muovikanistereihin, jotka toimitetaan ongelmajätelaitokseen. Ongelmajätteiden käsittely
 • Oppilaitoksissa siveltimien pesupaikka vaatii liuotinkeräyssäiliön pesualtaan alle.
 • Kahvinporojen käyttö käsien puhdistuksessa voi tukkia nopeasti viemärin.

 

Saostuskaivojen pitäisi kuulua automaattisesti tiloihin, joissa esim. hiotaan kiviä, tehdään kipsitöitä tai valmistetaan paperia.

Sivun alkuun