Suojalakat

suojalakat2

  • Suojalakat sisältävät, joko metanolia T F, etanolia F, lakkabensiiniä Xn (petroleum spirits, solvent nafta engl.) tai pineenitärpättiä Xn N.
  • Rind's Stopping-Out Varnish SOV, (dark) sisältää kloroformia Xn. Älä käytä.
  • Tärpättiliukoisissa lakoissa käytetään asfalttibitumia apuaineena, joka herkistää ihoa valolle. (epäilty karsinogeeni).
  • Olkihattuvernissa (Straw Hat Varnish) sisältää shellakan lisäksi myrkyllistä metanolia (kaasusuojain AX). Älä käytä. Metanoli on mm. voimakkaasti keskushermostoon vaikuttava aine.

Käytä neopreeni suojakäsineitä, sillä metanoli imeytyy helposti ihon läpi. Katso kohta: Liuottimet.

  • Oksalakan, jota käytetään suojalakkana, koostumus vaihtelee valmistajan mukaan. Kun ostat oksalakkaa, lue tiedot purkin kyljestä huolellisesti tai pyydä käyttöturvallisuustiedote. Teknoksen oksalakka sisälsi ennen ksyleeniä, mutta nyt oksalakka on muutettu vesiohenteiseksi. Myös Tikkurilan oksalakka, joka sisälsi ennen etanolia on muutettu vesiohenteiseksi. Vesiohenteinen oksalakka ei sovellu suojalakaksi. Kun se kuivaa, sitä on vaikea poistaa laatalta.
  • Tikkurilan oksalakka
  • Käytä suojalakkaa, jonka voit valmistaa lisäämällä pari teelusikallista etanoliliukoista nigrosiinia (P. Solvent Black 7)½ litran purkkiin etanoliliukoista oksalakkaa.  Siirrä nigrosiini lusikalla liuokseen. Liuosta laimennetaan etanolilla esim. Sinol. Käytä suojakäsineitä, kun valmistat suojalakkaa. Lakka lähtee huonosti käsistä. Älä käytä liuottimia käsien puhdistukseen.
  • Diccolakat voivat sisältää myrkyllisiä, voimakkaasti keskushermostoon vaikuttavia liuottimia, esim. tolueenia Xn tai ksyleeniä Xn sekä herkästi syttyviä liuottimia. Diccolakan puhdistaminen vaatii myrkyllisen tinnerin käyttöä. Älä käytä!
  • Eräät nettikaupat myyvät vielä etanolipohjaista oksalakkaa, mutta niiden soveltuvuudesta suojalakaksi ei voi tietenkään olla varma. Voit itse valmistaa suojalakkaa lisäämällä shellakkaan vähitellen etanolia ja lopuksi hieman etanoliliukoista nigrosiinia. Kokeilemalla pääset parhaaseen tulokseen.

Kun ruiskutat suojalakkoja tee se sprayhuuvassa tai käytä yhdistelmäsuodattimella A-P3 tai AX-P3 varustettua koko- tai puolinaamaria sekä silmä-suojaimia ja suojakäsineitä. Käytä kaasusuodattimella A2 tai AX varustettua hengityssuojainta, nitriilisuojakäsineitä, kun suojaat suuria pintoja suojalakalla.

  • Kuparilaatan taustan suojaamisessa on muoviteipin käyttö paras tapa. Teippejä myydään usean paksuisina, joista ohuet eivät kestä happoja. Jos liima jää laatan pintaan, saa sen helpoiten pois "Universal Stonella" ja muutamalla tipalla tärpättiä. (Universal Stone on kiillotus- ja puhdistusaine, jota levitetään sienellä. Se sisältää vihreää saippuaa, kiillotussavea, glyseriiniä ja sitruunaöljyä 0,02 %).        Universal Stone

 

Jos suojalakat sisältävät myrkyllisiä tai haitallisia aineita, taiteilija altistuu väistämättä pitkiä aikoja kyseisille aineille. Esim. akvatintatekniikan tarkassa suojalakkauksessa työskennellään kasvot lähellä suojattavaa laattaa. Hengityssuojaimen käyttö voi vaikeuttaa näkemistä, etenkin, jos taiteilijalla on silmälasit. Laatan taakse asennettu kohdepoistolaite ja suurennuslasilla varustettu valaisin on tässä tapauksessa paras vaihtoehto.  Lisätietoa saat sivuilta www.ttl.fi/turvapakki

Sivun alkuun