Työtilan siivous
Työpaikan siisteys ja järjestys vaikuttavat mm. tapaturmavaaraan, ihoaltistumiseen ja ilman epäpuhtauksiin.
Yritä tehdä muutoksia työhuoneessasi, jos siellä on vaikeaa siivota, esim. työhuoneessa on paikkoja, joihin et yksinkertaisesti ylety tai joita ei mahdu siivoamaan.
Siivousohjeita:
- Pidä työpöydät helposti siivottavana; Älä säilytä työvälineitä ja materiaaleja työpöydillä tai lattialla, vaan laita työpöytien taakse hyllyt, joilla voit esim.: säilyttää usein tarvittavia materiaaleja sekä työpöydän alle pyörillä varustettu laatikosto työvälineitä varten. Muut materiaalit esim. kemikaalit tulisi säilyttää ovellisissa kaapeissa (lukittava). Isot laatikostot olisi hyvä varustaa pyörillä, että niitä olisi helppo siirrellä siivouksen aikana tai jos lattialle kaatuu esim. vettä. Katso: Työmateriaalien varastointi ja merkintä
- Syövyttäviä kemikaaleja käsiteltäessä pinnat ja työvälineet on puhdistettava heti roiskeilta. Mitä vaarallisempia kemikaaleja käsitellään, sitä suurempi merkitys työtilan järjestyksellä on.
- Jos siivoat heti töiden päätyttyä, silloin esim. painovärit eivät olet ehtineet kuivua, siivous käy nopeammin.
- Käytä hengityksensuojainta, suojakäsineitä ja ym. suojavaatetusta siivouksen aikana, etenkin jos olet käyttänyt syövyttäviä aineita, vedostanut tai tehnyt pölyävää työtä. Tuuleta kuitenkin ensin, jos olet käyttänyt liuottimia tai ruiskuttanut liuottimia sisältäviä materiaaleja. Poistu työhuoneesta heti siivouksen jälkeen, koska jonkin verran pölyä leviää aina ilmaan, vaikka siivous olisi huolella tehty. Lisää tietoa pölyn haitoista saat sivuilta www.allergia.com
- Pölyä voi sitoa sumuttamalla vettä puhdistettaville pinnoille. Käytä nihkeää tai märkää liinaa (kertakäyttöliina tai mikrokuituliina) pöytien ja lattiapintojen siivoukseen. Huuhtele mikrokuituliina heti käytön jälkeen. Vältä turhaa veden käyttöä, ettei työtilaasi tule kosteusongelmaa. Jos työtasot ovat usein hyvin likaisia, olisi hyvä suojata pinnat esim. sanomalehdellä.
- Jos käytät pölynimuria siivouksessa, imurin pitäisi olla hepa-suodattimella varustettu, mikä estää tai ainakin vähentää hienojakoisen pölyn leviämistä takaisin työtilaan. Hartsipöly tai jokin muu hyvin hienojakoinen pöly voi rikkoa kotitalousimurin. Tällaiseen siivoukseen tarvitaan nk. "teollisuusimuria". Sillä voi poistaa myös vettä (ei kemikaaleja sisältäviä nesteitä). Imureita valmistaa esim.: www.karcher.fi/fi/Tuotteet/Home__Garden/Imurit.html
- Valitse työpöytien materiaali siten, että se on helppo puhdistaa. Jos työpöytiä täytyy suojata, peitä ne olutpahvilla, mikä on hyvin imukykyinen materiaali. Se imaisee hetkessä esim. kaatuneen lakka- tai tussipullon sisällön, niin ettei neste pilaa keskeneräistä työtä.
- Lattialle kaatunut kemikaali poistetaan imeyttämällä se imeytysmattoon (tai reagoimattomaan kemialliseen imeytysaineeseen). Peitä matolla ensin lattiakaivo, jos tilassa on sellainen. Jäte on säilöttävä kannelliseen muoviastiaan joka kestää kyseistä kemikaalia. Säilytä astiaa turvallisessa paikassa ja vie se edelleen ongelmajätelaitokseen. Jos kemikaali on liuotinta, tilanteeseen liittyy aina palovaara. Liuotin haihtuu nopeasti huoneilmaan, joten tuuleta tilaa mahdollisimman hyvin ja suojaudu hengityksensuojaimella. Siivouksen aikana ei saa käyttää mitään kipinää synnyttävää laitetta, tupakan poltosta puhumattakaan.
- Tilanteen vakavuus riippuu kaatuneen kemikaalin määrästä, joten esim. suurien liuotinkanisterien välttäminen poistaa tämän vaaratekijän. Jos sanomalehdillä suojatulla työpöydällä kaatuu korkeintaan n. 1/2 litran liuotinpullo, lisää sanomalehtiä mahdollisimman paljon (jos imeytysmattoa ei ole käytössä) ja siirrä sanomalehdet muovilaatikossa esim. ulos turvalliseen paikkaan (ei roska-astiaan) ja anna liuottimen haihtua. Tuuleta työtila mahdollisimman hyvin. Kun sanomalehdet ovat kuivuneet, voit heittää ne jäteastiaan. Imeytysmatto on vietävä ongelmajätelaitokseen. Imeytysmattoa olisi hyvä olla varastossa työtilassa, koska se on tuvallisin ja nopein keino selvitä tällaisesta "onnettomuudesta" tai esim. jos rautakloridia kaatuu lattialle. Jos Rautakloridia siiretään isommasta astiasta pienempään laita muoviallas alle suojaamaan lattiaa.
- Kysy tietoa imeytysmatoista seuraavista osoitteista:
Työhuoneessa pitäisi olla useita roska-astioita jätteiden lajittelua varten:
- metallitelineeseen liitettävä jätesäkki tai muovinen iso roska-astia puhdasta paperijätettä varten, jonka voi laittaa paperin-keräysastiaan.
- lajittele puhtaat pahvit ja paperit eri säkkeihin
- muovinen kannellinen jäteastia likaista paperia varten
- kannellinen jäteastia tyhjiä pulloja ja purkkeja varten
- metallinen kannella polkuastia likaisia esim. liuotinta sisältäviä räsyjä varten. Astian kannen täytyy olla aina kiinni. Tyhjennä se tarpeeksi usein. Jos liuotinräsyjä on vähän, voi ne laittaa kotitalousjäteastiaan (energiajäteastiaan). Katso: Liuotinta sisältävien materiaalien käsittely
- pienet metalliset säilytyslaatikot, joissa on kannet, käyvät vähän likaantuneiden liuotinräsyjen lajittelua varten (matalia astioita voi säilyttää työpöydällä).
Rautakaupoista löydät edellä mainitut jäteastiat. Varmista, että polkuastioiden kannet menevät tiiviisti kiinni.
Erilaisia jäteastioita myy mm.:
https://www.gerdmans.fi/jäteastiat
Lassila&Tikanojalta saat erilaisia hyydyllisiä palveluja ja tuotteita: