Vaihtoehtoja turvalliseen työskentelyyn
Ensimmäinen yksinkertaisin ja turvallisin vaihtoehto on siirtyä täysin liuotinvapaaseen työskentelyyn, jossa käytetty tekniikka vaatii vain rajoitetun määrän eri materiaaleja, joiden koostumuksen tiedät varmasti.
Lue etiketit tarkasti, vaikka ostaisit materiaaleja askarteluliikkeestä. Valitse aina turvallisin vaihtoehto. Lapsille tarkoitetut materiaalitkin voivat sisältää haitallisia aineita.
- Guassivärit kannattaa hankkia mieluimmin nestemäisenä kuin jauhemuodossa, vaikka nestemäinen voikin sisältää hieman säilöntäaineita ja ammoniakkia
- Jauhemuodossa olevia värejä täytyy käsitellä niin, etteivät ne synnytä pölyä (katso kohta: Pölyävien materiaalien käsittely)
- Valitse vedellä ohennettava tussi (esim. Indian ink), joka ei sisällä liuottimia
- Vesipohjaiset akryylivärit saattavat sisältää erilaisia säilöntäaineita tai ammoniakkia
- Vesiliukoiset huopakynät (water-based markers) ovat turvallisempia kuin liuotinpohjaiset (permanent markers), jotka saattavat sisältää ksyleeniä, tolueenia, glykolieettereitä ja muita haitallisia liuottimia
- Älä osta ruiskutettavia värejä
- Kun käytät hiili- tai grafiittipiirrintä, vältä pölyä synnyttäviä tekniikoita
- Käytä pölyävien pastellivärien sijaa mieluummin rasvaliituja
- Vaikka vesiliukoiset painovärit ovat huomattavasti turvallisempia kuin liuotinpohjaiset, ne saattavat sisältää vähäisen määrän liuottimia sekä säilöntäaineita.
- Vesiliukoisten värien mukana tulee usein suosituksia käyttää erilaisia apuaineita, jotka hidastavat tai nopeuttavat värien kuivumista. Näihin materiaaleihin kannattaa suhtautua aina epäluuloisesti, jos niiden koostumuksesta ei ole saatavilla luotettavaa käyttö-turvallisuustiedotetta (käyttöturvallisuustiedote on täytetty esim. vaillinaisesti).
- Turvallisessa työskentelyssä vältetään myös kaikkia pölyä synnyttäviä työvaiheita eikä käytetä spraytuotteita sisätiloissa.
Käytä aina työskentelyn aikana suojakäsineitä ja suoja-asua. Allergisen on ulkotilassakin käytettävä hengityksensuojainta.
Työskentele lyhyitä jaksoja kerrallaan, lepää, ulkoile ja ruokaile säännöllisesti. Tuuleta työtiloja jokaisen tauon aikana. Poistu aina työtilasta tauon ajaksi eli älä lepää tai ruokaile työtilassa. Älä esim. keitä kahvia, säilytä juomia ja eväsruokia työtilassa.
Yritä hankkia kaikista käyttämistäsi materiaaleista käyttöturvallisuustiedotteet. Ne ovat vuodesta 1994 muuttuneet yhtenäisiksi 16-kohtaisiksi koko EU:ssa. Älä käytä materiaaleja, joista et saa tarpeeksi tietoa.