Työhuoneilman liika kosteus

Liika ilman kosteus aiheuttaa homeitiöiden lisääntymistä huoneilmassa. Myös pölypunkki lisääntyy helposti lämpimässä ja kosteassa työtilassa. Ilmankosteus vaihtelee suuresti vuodenaikojen ja tietysti ilmojen mukaan eli hyvin sateisina aikoina ilman kosteus voi olla tilapäisesti korkeampaa. Pienellä lämmityksen lisäyksellä voi jonkin verran vaikuttaa kosteuden alentamiseen. Puutalossa voi olla hieman korkeampi ilmankosteus kuin betonirakennuksessa.

Vesijohtojen tai viemäreiden vuodot ja huolimaton veden käsittely sekä huolimaton siivous lisäävät homeen kasvua työtilassa. Kosteusvauriota on syytä epäillä, jos maalit hilseilevät tai kupruilevat ja pintojen värit muuttuvat. Työtila voi olla myös kostea, johtuen puutteellisesta lämpö- ja kosteuseristyksestä, esim. kellaritiloissa sijaitsevat työtilat saattavat olla tavallista kosteampia.

Kostea työtila saattaa terveysongelmien lisäksi haitata taidetyöskentelyä monin tavoin. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä:

  • Grafiikan painopaperien kostuttaminen (homeitiöt pilaavat paperit), vedosten kuivaus ja säilyttäminen vaikeutuu liian kosteassa työtilassa.
  • Myös materiaalien säilytyksessä täytyy olla tarkka. Jauheenmuodossa olevat materiaalit vaativat kuivaa säilytystilaa. Akvatintahartsin sulatus voi epäonnistua täysin, kun hartsi on päässyt kostumaan. Jauheita kannattaa säilyttää kannellisissa purkeissa (kuivissa olosuhteissa), muuten ne paakkuuntuvat.
  • Valmiiden taideteosten varastointi vaatii aina tasaista lämpötilaa ja sopivaa ilmankosteutta.

Nykyään on saatavana laitteita (kosteudenpoistajia), jotka mittaavat ilman kosteutta ja poistavat liian ilman kosteuden. Kun se liitetään maadoitettuun pistorasiaan, se on heti valmis käyttöön. Laite poistaa kosteuden huoneilmasta vesisäiliöön, joka on tyhjennettävä säännöllisesti. Laitetta voi käyttää apuna myös esim. vedosten kuivauksessa. Esim. kellaritiloissa kostea ilma tuntuu epämukavalta ja vaatii lämmityksen lisäämistä, vaikka ulkolämpötila olisikin helteen puolella. Parasta olisi kuitenkin poistaa liiallinen kosteus rakenteellisin keinoin, poistamalla homeille edulliset olosuhteet.

www.allergia.fi/allergia-ja-astma/sisailma
www.tyoturva.fi
www.tyoturva.fi/tyosuojelu/lampoolot_ja_sisailma

Sivun alkuun