Taidegrafiikan vesiliukoiset materiaalit
Taidegrafiikassa on viime vuosina siirrytty vesiliukoisten materiaalien käyttöön. Materiaalit ovat kehittyneet positiiviseen suuntaan ja niiden käyttö on helpottunut.
- Vesiliukoiset painovärit ovat nykyään yleisiä puupiirroksessa ja silkkipainossa. Näissä tekniikoissa tarvittiin aiemmin runsaasti haitallisia liuottimia, joten muutos vesiliukoisiin väreihin on tehnyt työskentelyn huomattavasti turvallisemmaksi. Ongelmia kuitenkin tuottaa se, että vesiliukoisten etenkin serivärien ja niihin liittyvien apuaineiden koostumuksesta on vaikea saada tietoa. Värit saattavat sisältää hieman haitallisia säilöntäaineita kuten formaldehydia T, fenolisia T yhdisteitä, pH:n säätöaineita sekä jonkin verran liuottimia, jopa glykolieettereitä Xn tai T.
- Väreihin myydään useita apuaineita kuten esim. kuivumisen hidastimia tai nopeuttajia, kuultavuutta tai peittävyyttä lisääviä aineita. Kuivumisen nopeuttajat sisältävät yleensä kobolttia Xn. Koboltti aiheuttaa mm. kosketusihottumaa. Suurin osa apuaineista on tarpeettomia, ilman niitä pärjää hyvin, kun työskentely-olosuhteet esim. ilmankosteus on sopiva ja painopaperi valitaan huolellisesti. Kohdepoisto tai htvä tuuletus on tarpeen kun kuivataan suuria määriä vedoksia. Käytä suojakäsineitä, kun käsittelet painovärejä.
- Myös metalligrafiikkaan ja monotypiaan on kehitetty vesiliukoisia painovärejä. Edellä mainitut asiat ja varoitukset liittyvät myös näihin väreihin.
- www.waterbasedinks.com
www.lascaux.ch/en/ - Akryylietsauspohjat (esim. Copolymer, Z Acryl) tai akvatintapohjat (Speedball Screen Filler) ovat vesiliukoisia, mutta voivat sisältää hieman apuaineita esim. orgaanisia liuottimia, ammoniakkia ja säilöntäaineita. Lisäaineet saattavat ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitysteitä.
- Uutena materiaalina mainostetaan Akua Carborundum geeliä, jonka käyttöä esitellään www.waterbasedinks.com sivuilla. Menetelmä saattaa nopeuttaa Carborundum tekniikan tekijöiden työskentelyä entisestään.
Kun akvatintapohja ruiskutetaan laatalle, käytä hengityssuojainta, joka on varustettu yhdistelmäsuojaimella A-P3 sekä silmäsuojaimia. Parasta olisi tehdä ruiskutus ruiskukaapissa (sprayhuuva), silloin hengityssuojaimia ei tarvita. Käytä myös nitriili-suojakäsineitä.
- Vesiliukoisten pohjustusaineiden kanssa käytetään syövytysaineena rautakloridia tai Edinburgh Etch -liuosta (rautakloridin ja sitruunahappojauheen seos). Käytä neopreenikäsineitä ja silmäsuojaimia, kun käsittelet molempia liuoksia. Älä kuumenna liuoksia!
- Vesiliukoisten akryylipohjustusaineiden kanssa käytetään "akryylisuojalakkaa" (esim. Z Acryl Stop Out Resist, Golden Stop-Out Varnish). Nämä saattavat sisältää hieman esim. orgaanisia liuottimia, ammoniakkia ja säilöntäaineita.
Jos suojaat suuria pintoja, tee se hyvin tuuletetussa tilassa tai käytä hengityksensuojainta, joka on varustettu A-luokan kaasusuodattimella. Käytä nitriilisuojakäsineitä.
- Akryylimuovin lähtöaineet akrylaatit ja metakrylaatit saattavat aiheuttaa kosketusallergiaa. Kosketusta akryyliyhdisteisiin on esim. maalaus-, lakkaus- ja liimaustöissä sekä käsiteltäessä muovipainolevyjä ja akryylipainovärejä.
- Golden Stop-Out Varnish poistetaan syövytyksen jälkeen liuoksessa, jossa on n. litra kuumaa vettä ja puoli kupillista soodaa (natrium karbonaatti). Jos pohjustus ei lähde tällä liuoksella, niin on käytettävä kylmään veteen sekoitettua10% ammoniakkiliuosta Xi.
Käytä suoja-käsineitä (butyyli- tai neopreenikumi) ja silmäsuojaimia.
- Vesiliukoisista materiaaleista lisätietoa saa internetosoitteista: www.goldenpaints.com, (Golden Artist Colors'in sivut antavat runsaasti tietoa materiaaleista.)
www.oktogon-intaglio.de,