Sivujen tekijän työsuojeluhistoriaa
Yhdysvalloissa ja Englannissa julkaistiin 1980 luvulla useita työsuojeluoppaita, joissa ilmaistiin huolestuneisuus kuvataiteilijoiden työolosuhteiden ja taidemateriaalien haitoista taitelijoiden terveyteen. Suomen kuvanveistäjäliitto (Kuvanveistäjien työturvallisuus, Rajala, M-H) ja Suomen Taidegraafikot (Työsuojeluopas taidegraafikoille, Heli Salonen, Eero Priha) julkaisivat 1980 luvun lopulla omat oppaansa, joiden painokset loppuivat nopeasti.
Kaikkia kuvataiteilijoita koskeva Kuvataiteilijan työsuojeluopas julkaistiin vuonna 1994. ( kohdassa Kuvataiteilijoiden työsuojeluhistoriaa kerrotaan lähemmin oppaiden tekoprosesseista). Kirjan painos on loppu ja valitettavien seikkojen vuoksi, uuden painoksen ottaminen tuli mahdottomaksi.
Kirjan julkaisija: Suomen Taiteilijaseura (STS)
Kirjan valmistamista avusti rahallisesti mm. Suomen Työsuojelurahasto sekä Suomen Kulttuurirahasto. Lukuisat eri ihmiset avustivat tekstin kirjoittamisessa sekä tarkastamisessa.
Salonen Heli; Pohjola Jukka; Priha Eero: Kuvataiteilijan työsuojeluopas (1994), Kustannus Oy Taide
Kuvataiteilijoiden työsuojeluhistoriaa
Työsuojeluopas taidegraafikoille
Suurin syy, että innostuin aikanaan Taidegraafikkojen työsuojeluoppaan tekemisestä, olivat omat terveydelliset ongelmani (astma ja pölyallergia), jotka selvästi liittyivät taidetyöskentelyyni sekä isäni mikrobiologi, mykologi Arvi Salosen kannustus. (Isäni, joka oli erikoistunut kasvipatologina mikrosienten, myös ihosienten tutkimiseen, oli 1970 luvun lopulla aloittanut myös uraa uurtavan työn työpaikkojen homeongelmien tutkimiseksi ja oli tuolloin tekemisissä paljon työsuojelualan ihmisten kanssa. Isäni ei kuitenkaan nähnyt taidegraafikkojen opasta valmiina, sillä hän kuoli kesällä 1989 ennen kuin työsuojeluopas saman vuoden syksynä valmistui.)
Oppaan tekemiseen rohkaisi minua myös ystäväni taidegraafikko Henry Klein M.F.A., joka toimi Los Angeles Valley Collegen taidegrafiikan osaston professorina. Hän toimitti minulle runsaasti materiaalia oppaan valmistamiseksi (mm. useita työsuojeluoppaita ja julkaisuja).
Käänsimme äitini ekonomi Liisa Salosen (äitini toimi useita vuosia isäni apuna hänen julkaisujensa puhtaaksikirjoittajana) kanssa suurimman osan materiaalista, josta sitten koottiin oppaan perusmateriaali. Tein oppaaseen lisäyksiä koskien Suomen taidegraafikoiden työskentelyä ja olosuhteita. Tärkeätä osaa oppaan tekemisessä näytteli laboratoriopäällikkö Eero Priha Tampereen työterveyslaitokselta, joka tarkasti kirjan toksikologisen oikeellisuuden ja kirjoitti oppaaseen myös paljon työsuojeluun liittyvää yleistä tietoa. Taidegraafikkojen silloinen toiminnanjohtaja Tarja Suihkonen oli myös suurena apuna oppaan viimeistelytyössä ja painatuskuntoon saattamisessa.
Kuvataiteilijan työsuojeluopas
Tein 1990 luvun alussa, jolloin Suomen Taidegraafikkojen vastuu alueena oli vielä työsuojelu, aloitteen Suomen Taiteilijaseuran hallitukselle Kuvataiteilijan työsuojeluoppaan julkaisemiseksi. Aloitteessa toiveena oli, että uusi opas käsittelisi laajemmin eri kuvataiteenalojen tekniikoita, materiaaleja jne. ja jossa hyödynnettäisiin aiemmin julkaistujen oppaiden sisältöä.
Kirjan valmistamiseksi muodostettiin työryhmä, jonka vetäjänä ja kokoonkutsujana toimin. Työryhmässä oli minun lisäkseni (edustin taidegraafikkojen liittoa) toiminnanjohtaja Eero Hellsten Kuvanveistäjäliitosta (hän ei osallistunut kirjan kirjoittamiseen), Jukka Pohjola Taidemaalariliitosta sekä laboratoriopäällikkö Eero Priha Tampereen työterveyslaitokselta, yhteensä neljä henkeä. Ryhmä haluttiin pitää mahdollisemman pienenä, jotta sen kokoon kutsuminen olisi helppoa. Kokoukset pidettiin kuvanveistäjäliiton tiloissa. Kirja valmistui syksyllä 1994 (samana päivänä ESTONIA upposi ja kirjan julkistaminen jäi tekemättä.)
Tekstin kirjoittamiseen osallistui myös työterveyslääkäri Mari Antti-Poika Helsingin työterveyslaitokselta.
Taidetyosuojelu.net sivut
Koska työsuojeluoppaan painokset loppuivat ja uutta painosta ei enää pystytty tekemään, päätin tehdä työsuojelusivut nettiin. Sain vuonna 2005 apurahan Suomen kulttuurirahastosta sivujen tekemiseen. Nyt, kun sivut ovat olleet auki 10 vuotta, sain uuden apurahan Suomen kulttuurirahastolta sivujen uudistamiseksi. Sivupohjaa on muutettu niin, että päivittäminen on huomattavasti helpompaa kuin aikaisemmin. Tekstin siirtäminen oli suuri homma, mutta samalla sivuja päivitetiin ja lisättiin tekstiä palvelemaan taidemaalareita, keraamikkoja ja lasten taideopetusta. Tarkoituksena on lisätä tekstiä myös koskemaan taideopetusta.
Eero Priha on avustanut myös näiden sivujen tekemisessä. Sivujen valmistamisen on tehnyt Toivo Seppälä (toivo piste seppala at iki piste fi).
Suomen Kulttuurirahasto on tukenut näiden sivujen valmistamista.
Kiitos kaikille, jotka ovat kokeneet työsuojelun tärkeäksi ja avustaneet edellä mainittujen oppaiden ja näiden sivujen valmistamisessa.
Taidegraafikko Heli Salonen