Serigrafia

seri2seri1

Serigrafian pahimmat haitat aiheutuvat siinä käytettyjen materiaalien sisältämistä suurista määristä erilaisia liuottimia. Painovärien liuotinpitoisuus saattaa olla 40-70% ja pohja-aineiden 80 %; ohenteissa sekä seulanpesuaineissa voi olla liuottimia aina 100 % asti. Teollisuuden vaatimukset painamisnopeuden, lyhyen kuivumisajan, joustavuuden ym. suhteen ovat tehneet serivärit yhä myrkyllisemmiksi ja samalla yhä huonommin käsipainantaan soveltuviksi.

  • Työ- ja ympäristösuojeluvaatimusten takia väriteollisuus on alkanut kehittää vesipohjaisia värejä ja niihin liittyviä aineita. Värit olivat alkuun melko kalliita ja hankalia käyttää, mutta viime vuosina niiden ominaisuudet ovat parantuneet ja sen myötä käyttö on lisääntynyt selvästi.
  • Vesipohjaiset värit ja niihin liittyvät lisäaineet voivat sisältää kuitenkin hieman haitallisia aineita mm. liuottimia, säilöntäaineita sekä pH:n säätöaineita esim. ammoniakkia. (Vesipohjaisten painovärien kanssa käytetään veteen liukenemattomia peiteaineita ja valotuskaavioita.)
  • Pyydä aina käyttöturvallisuustiedote, kun hankit serivärejä ja niihin liittyviä materiaaleja. Pyri valitsemaan aina turvallisin vaihtoehto.
  • Kaikki työskentelyvaiheet vaativat tehokasta kohdepoistoa, myös vedosten kuivaus. Kun on tutkittu serigrafiatyöpajojen ilman liuotinpitoisuuksia, on huomattu, että vedosten kuivaus saattaa synnyttää yhtä paljon liuotinpäästöjä kuin värien sekoitus ja painantatyö. Vaaraa aiheuttaa se, että vedosten kuivauksen aikana ei yleensä käytetä hengityksen suojaimia. Kuivaushyllyt pitäisivät olla koteloidut ja varustettu tehokkaalla ulkoilmaan johdetulla kohdepoistolla. Katso Kohdepoistolaitteet ja LVI suunnittelu
  • Useissa serigrafia-ohjeissa käsketään käyttämään tinneriä seulanpesuaineena. Älä noudata näitä ohjeita. Myös vesiliukoisten materiaalien kanssa on, eräissä englanninkielisissä ohjeissa, suositeltu seulan esipuhdistustöihin metanolia. Metanolin sijaan käytä aina etanolia eli Sinolia.

 

Useat liuotin pohjaisiin seriväreihin liittyvät liuottimet ovat voimakkaasti keskushermostoon vaikuttavia, perimään sikiöön ja lisääntymisterveyteen vaikuttavia sekä syöpää aiheuttavia. Raskaana oleva ei saisi käyttää näitä materiaaleja.

Katso myös: Valotuskaaviot seripainossa.

Sivun alkuun