Sähköturvallisuus
Käytä sähköammattilaista sähkötöissä
Sähköasennuksia saavat tehdä vain rekisteröityneet sähköalan ammattilaiset. Voit tarkastaa rekisteröidyt sähköurakoitsijat Tukesin sivuilta. Kotitalousvähennyksen saaminen edellyttää, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Rekisteröinti kannattaa tarkistaa PRH:n (Patentti- ja rekisterihallitus) yritystietojärjestelmästä www.ytj.fi
Omat sähköviritykset on jätettävä kokonaan tekemättä. Niistä voi aiheutua sähköisku tai sähköpalo. Katso myös:Sähköturvallisuuden edistämiskeskus (Tekstin alku on lainattu näiltä sivuilta)
- Vältä sähköonnettomuudet varmistamalla kaikkien sähkölaitteiden (myös kiinteiden valaisimien) ja pistorasioiden kunto, etenkin jos ne ovat vanhoja. Varmista että pistorasiat ovat maadoitetut. Ne voivat olla myös väärin asennettuja, siitä voi seurata oikosulku ja tulipalo. Myös sähkölämmittimien kunto pitää tarkistaa. Huom.: vanhat loisteputket voivat aiheuttaa tulipalon (loisteputket eivät enää syty kunnolla, vaan vähäistä valoa näkyy putken päässä)
- Älä tuo työhuonekäyttöön vanhoja sähkölaitteita, joiden johdot ja pistotulpat ovat rikkoutuneita tai kuluneita. Useissa ohjeissa käsketään käyttämään esim. hiustenkuivaajaa apuna pintojen kuivauksessa, laitteen täytyy kuitenkin olla uusi eli siinä on oikeanmallinen pistoke(CE merkintä) ja ettei se puhalla liian kuumaa ilmaa.
- Valitse turvalliset valaisimet ja sijoita ne oikein. Halogeenilamppu ei sovi työtilaan, koska se kuumenee käytössä.
- Varusta työtilan pistokkeet aina kansilla ja vikavirtasuojakytkimillä, jos tilassa käytetään paljon vettä esim. syövytys- ja pimiötilat. Vikavirta suojakytkin toteaa virran kulkevan ylimääräistä reittiä ja katkaisee virran. Vikavirtasuojakytkimiä saa sähköliikkeistä ja hyvin varustetuista rautakaupoista, mutta sen myös asentaa suoraan kiinteistön sähkökeskukseen. Käytä asennustöissä sähkömiestä.
- Opettele käyttämään kaikkia uusia laitteita ohjeiden mukaan, käytä niitä vain siihen työhön johon ne on tarkoitettu. Käytä kuulo, silmä- tai kasvosuojaimia sähkölaitteiden kanssa aina kun työ sitä vaatii. Jos sähkölaitteissa on turvasuojaimia, älä poista niitä.
- Jos työtilasi sulake palaa usein, sähköjohdoissa saattaa olla ylikuormitusta ja käyttämäsi sähkölaite vaatii tehokkaamman sulakkeen. Syy voi olla myös itse sähkölaitteessa tai kiinteän asennuksen sähköjohdoissa. Sulakkeen palaminen voi johtua myös siitä, että esim. käytössä on liian monta sähkölaitetta samanaikaisesti. Vain sähkömies pystyy selvittämään tämän ongelman.
- Automaattisulakkeet sopivat parhaiten työtiloihin. Paljon sähköä kuluttavia laitteita ovat esim. sähköpainokoneet ja lämpölevy. Jotkin laitteet vaativat voimavirtaa.
- Suunnittele pistorasioiden paikat työskentelykorkeudelle, niin ettet joudu konttaamaan lattialla tai käyttämään jatkojohtoja. Tilassa, jossa käytetään vettä, pistorasiat eivät saisi sijaita lattian rajassa eikä jatkojohtoja saisi kulkea lattialla. Jatkojohtoja ei saisi muutenkaan kulkea pitkin lattioita, tähän liittyy aina vaaratekijöitä.
- Älä käytä sähkölaitteita vesialtaiden lähellä. Jos työtilan ainoat sähköpistokkeet sijaitsevat lähellä vesipistettä, pyydä sähkömiestä siirtämään ne turvallisempaan paikkaan.
- Ylhäältä avonaiset sähkölämmittimet eivät sovi vesipisteiden läheisyyteen. Jos työtilaa lämmitetään sähköllä, valitse kasviöljyllä täytetyt kiinteät lämmittimet tai pyörillä siirrettävät öljytäytteiset lämmittimet. Sähkölämmittimiä ei saa peittää, esim.: käyttää vaatteiden kuivaamiseen(palovaara). Älä käytä lämpöpuhaltimia, sillä ne nostavat pölyä ilmaan. Pienikokoisten lämpöpuhaltimien sijoittaminen työtilaan, niin ettei niihin liity palovaaraa, on vaikeaa.
- Katso www.tukes.fiLisää tietoa sähkölaitteista saat seuraavista PDF-tiedostoista:
www.tukes.fi/Tiedostot/sahko_ja_hissit/esitteet_ja_oppaat/kodin_sahkoturvopas.pdf
www.tukes.fi/Tiedostot/sahko_ja_hissit/esitteet_ja_oppaat/Kodin_sahkolaitteistot_kunnossap.pdf
Varmista, että kaikissa sähkölaitteissa on CE merkintä. Käytä vain maadoitettuja sähkölaitteita työtilassa.