Akvatintapölytys

heli työssään copy 8Akvatinta heli

 

Akvatintan teko vaatii kekseliäisyyttä. Mitään välineitä ei myydä valmiina, vaan taiteilijat ovat, riippuen omista työtavoistaan, niitä itse rakentaneet tai tilanneet puusepältä mittojen mukaan. Erilaisia pölytyskaappeja olen tehnyt esim. pahvilaatikoista.

 

  • Kun tehdään akvatintapölytystä, täytyy käyttää hengityksensuojainta (P2) ja suojautua muutenkin hartsipölyä vastaan. Hartsipölyn leviämistä kaikkialle tilaan voidaan estää käyttämällä pölytyskaappia tai riittävän korkeata vanerikehikkoa, jossa on irrotettava pohja ja jonka päälle asetetaan katto käsipölytyksen jälkeen. Pölytystilan voi eristää myös suihkuverholla. Älä kuitenkaan sulata hartsia verhojen läheisyydessä.
  • Vastaavanlaista kehikkoa voidaan käyttää myös muissa jauheiden käsittelytöissä. Asfalttijauhe on terveydelle haitallisempaa kuin kolofonihartsi. Pitkäaikaisessa altistumisessa asfalttijauhe voi olla jopa syöpää aiheuttavaa. Vältä asfalttijauheen käyttöä.
  • Pölytyskaappia käytettäessä on otettava huomioon, että hyvin tiheä pöly on räjähdysherkkää, siksi pölytyskaapissa ei saa olla mitään kipinöitä synnyttäviä metalliosia. Myös sähkölaitteiden käyttö pölyn ”nostattamisessa” voi aiheuttaa pölyräjähdyksen (esim. vanhojen hiustenkuivaajien ja pölynimurien  käyttö ). Turvallisinta olisi suorittaa pölytys kahteen kertaan, niin että pölytyskaappi toimii vain puoliteholla. Esim. kaappiin laitetaan hartsia vain sen verran, että pölyä nousee kaapin yläreunassa olevasta ”tarkistus aukosta”.
Sivun alkuun