Käsien hoito

Käsien kuntoon vaikuttaa useat tekijät kuten esim.:

  • Kosteassa ympäristössä sarveiskerroksen vesipitoisuus nousee, jota lämpötilan kohoaminen vielä edistää.Sarveiskerros hautuu ja alkaa tällöin läpäistä paremmin erilaisia aineita. (Vettä läpäisemättömän suojakäsineen alla sekä lämpötila että kosteus lisääntyvät, kun veden haihtuminen estyy iholta. Jos suojakäsine rikkoutunut, haurastunut tai vääränlainen, suojakäsine voi lisätä haitallisten aineiden imeytymistä ihon läpi.)
  • Talvella iho-ongelmat yleensä lisääntyvät. Kuivassa huoneilmassa sarveiskerroksen kosteus vähenee ja iho tulee halkeilevaksi ja alkaa myös läpäistä paremmin.
  • Lämpötilan lasku lisää myös käsien kuivumista.
  • Myös iän mukana iho muuttuu kuivalaatuisemmaksi.

Suojakäsineiden käyttö voi olla joissakin työvaiheissa hankalaa. Pikkutarkassa työskentelyssä ja etenkin vedostuksen viimeistelytyössä, käsien hikoaminen ja epämukavat suojakäsineet voivat häiritä tai jopa vaikeuttaa työskentelyä. Mutta, jos kädet ovat hiertyneet tai niissä on haavoja, käsien suojaaminen on tarpeellista. Rikkoutunut ja hiertynyt iho lisää riskiä, että kemikaalit imeytyvät ihon läpi.  Suojakäsineen alla on hyvä käyttää puuvillakäsinettä, joka on helppo vaihtaa kuivaan. Kokeile erilaisia suojakäsineitä, jotta löytäisit eri työvaiheisiin sopivat suojakäsinemallit (materiaalin täytyy kuitenkin suojata kyseiseltä kemikaalilta).

Kädet voivat likaantua myös vahingossa tai likaisessa työssä (esim. vedostus) käsiä täytyy pestä usein ja välillä joudutaan käyttämään voimakkaampia esim. painoväriä poistavia käsien puhdistusaineita. (Jos kätesi ovat ärtyneet, kuivat ja rikkoutuneet, älä käytä näitä puhdistusaineita.) Käytä puhdistusaineita heti työn päätyttyä, jolloin ne tehoavat parhaiten. Älä kastele käsiä heti vedellä vaan hiero aine kuiviin käsiin ja pyyhi pehmeällä käsipyyhkeellä lika pois käsistä. Lopuksi pese kädet huolellisesti miedolla pesuaineella. Suurin osa tehokkaista pesuaineista sisältää hieman liuottimia esim. Swarfega, mutta liuotinvapaitakin käsienpuhdistusaineita on saatavilla (ne saattavat sisältää luonnolle vaarallisia pieniä muovikiteitä) esim. Super Plum. Uusina tuotteina ovat PlumPremium tehopesu sekä Plum All-Purpose 200 käsien puhdistus pyyhkeet. Nämä tuotteet eivät sisällä liuottimia eikä  muovikiteitä. Lue puhdistusaineiden käyttöohjeet huolellisesti. Aineet saattavat ärsyttää ihoa. (Kahvinporojen huolimaton käyttö käsien puhdistuksessa voi tukkia nopeasti viemärin.).

Esim. Suojalaite Oy myy seuraavia käsien puhdistus tuotteita.

Plum All purpose-200 käsien puhdistusliinat

Plum Premium tehopesu

  • Iholle kuivuneita lakkoja ja maaleja voidaan poistaa myös tavallisella saippualla ja hienojakoisella hohkakivellä. Kastele ensin kädet, ennen kuin käytät hohkakiveä. Kevyt veto hohkakivellä riittää, ihon liikaa hiertämistä on vältettävä. Älä käytä liuottimia.
  • Käsivarsissa olevan painovärin poistoon sopivat parhaiten tavallinen vauvaöljy tai esim. verkkopintaiset pesulaput tai -sienet, jotka on vaahdotettu miedolla pesunesteellä.
  • Älä käytä liuottimia tai hankausaineita käsien puhdistukseen, ne voivat vaurioittaa ihon pintaa suojaavaa sarveiskerrosta.
  • Käsien pesu- ja puhdistusaineet sekä hoito- ja suojavoiteet sisältävät usein antimikrobisia (desinfioivia ja säilyttäviä) aineita, väriaineita, vaahdonsäätelyaineita (esim. kookosdietanoliamidi) sekä hajusteita. Nämä kaikki aineet voivat ärsyttää ihoa tai aiheuttaa allergista kosketusihottumaa. vaihda heti tuotetta, jos sen käyttöön liittyy käsien punoitusta, polttoa ja kirvelyä.
  • Käsien puhdistus- ja hoitoaineet sekä niin kutsutut "näkymättömät suojakäsineet" voivat sisältää lanoliinia tai sen johdannaisia. Lanoliini voi ärsyttää ihoa (tai aiheuttaa allergista kosketusihottumaa).

Käsiä tulisi rasvata (hoitaa) säännöllisesti (useita kertoja päivässä etenkin talvisaikaan) hajusteettomalla voiteella. Jos kädet ovat erityisen kuivat, käytä rasvaisempaa voidetta ja suojaa kädet puuvillahanskoilla ennen nukkumaan menoa.

Hiertynyt, rikkoutunut iho on aina suojattava puhtailla suojakäsineillä ja iho on puhdistettava antiseptisellä aineella ja rasvattava huolellisesti.

 

15.2 2018

Sivun alkuun