Kallitypian (Van Dyke, ruskopaino) materiaalit

Van Dyke (yksinkertaisin kallitypiamenetelmistä) -menetelmään liittyy seuraavia kemikaaleja:

 • Rauta- ammoniumsitraatti, (pigmenttipaperin herkistäjä) Xn
  Vältä ihokontaktia, toistuva altistus voi ärsyttää ihoa ja aiheuttaa ihoallergian. Jos ainetta lämmitetään tai se lämpiää toisen aineen vaikutuksesta, voi syntyä myrkyllistä ammoniakkikaasua.

Käytä hiukkassuojainta P3 (lämmitettäessä kaasusuodatin K2), suojakäsineitä ja silmäsuojaimia.

 • Oksaalihappo Xn
  Oksaalihappo ärsyttää ja syövyttää hengitysteitä, ihoa ja silmiä. Se voi aiheuttaa myös päänsärkyä, huimausta ja hengenahdistusta. Oireet voivat ilmetä vasta altistumisen jälkeen. Höyryn hengittäminen voi aiheuttaa keuhkopöhön.

Kun käytät oksaalihappoa varustaudu koko- tai puolinaamarilla, jossa on yhdistelmäsuodatin E-P3 sekä silmäsuojaimilla ja suojakäsineillä. Suositeltuja suojakäsine-materiaaleja molemmille hapoille ovat butyylikumi sekä neopreenikumi.

 • Viinihappo, (pigmenttipaperin herkistäjiä)
  (Suhteellisen vaaraton aine. Katso: Hapot)
 • Hopeanitraatti, pigmenttipaperin herkistäjä C, N
  Katso: Muut fotomateriaalit) Hopeanitraatin käsittely vaatii erityistä huolellisuutta. Ruiskuta hopeanitraattia vain ruiskutuskaapissa (sprayhuuva).

Silmät täytyy suojata huolellisesti umpinaisilla silmäsuojaimilla. Suojaudu koko tai puolinaamarilla, joka on varustettu P3 hiukkassuojaimella sekä käytä silmäsuojaimia sekä paksuja kemikaalisuojakäsineitä (neopreeni).

 • Booraksiliuos, (kehite)                                                                                                                                                                                       Booraksi ärsyttää hengitysteitä, silmiä ja ihoa. Toistuva tai pitkäaikainen ihokosketus voi aiheuttaa ihotulehduksen. Aine saattaa vahingoittaa ihmisen lisääntymistä. Aine on varastoitava erilleen hapoista.
  Katso: Pimiömateriaalit)
 • Natriumtiosulfaatti, (Hypo)
  Aine on hitaasti vaikuttava fotoemulsioiden kiinnite. Älä käytä happoja natriumtiosulfaatin kanssa tai älä lämmitä sitä, silloin syntyy erittäin myrkyllistä rikkidioksidikaasua. Älä käytä myöskään vanhoja HYPO-liuoksia, jolloin kaasua voi myös syntyä. Kaasu ärsyttää voimakkaasti hengitysteitä.
 • Kultakloridi, auric chloride (sävyte)
  Kultakloridi, auric chloride on kohtalaisen haitallinen aine. Se voi ärsyttää ihoa ja silmiä sekä aiheuttaa iho- ja hengitystieallergiaa. Pitkäaikainen runsas altistuminen voi aiheuttaa anemiaa, maksa- ja munuaisvaurioita sekä keskushermostovaurioita. Aineen lämmittäminen voi synnyttää myrkyllistä kloorikaasua.

Kun käsittelet jauhetta huoneen lämpöisenä, käytä hiukkassuojaimella P3 (lämmitettäessä yhdistelmäsuodatinta B3P3) varustettua hengityssuojainta, silmäsuojaimia sekä suojakäsineitä.

Sivun alkuun