Painovärit

edinburg,-työhuonekapea-2metalligrafiikka telat_edited-1

 

Metalligrafiikan perinteisiin painoväreihin on tullut viime vuosina useita apuaineita helpottamaan vedostusta, (esim.Easy Wipe, Miracle Gel) tai lisäämään värin peittävyyttä tai kuultavuutta. Apuaineiden koostumuksesta ei ole paljon tietoa, joten kun käytät niitä, laattojen runsas lämmittäminen ja paljain käsin pyyhkiminen ei ole suositeltavaa. Apuaineet lisätään juuri ennen vedostusta, koska ne voivat huonontaa värien säilyvyyttä. Käytä "paistokelmua" apuna värien säilyttämisessä. Öljypohjaiset painovärit eivät sisällä liuottimia, mutta ne poistetaan esim. hajuttomalla tärpätillä tai ohuella kasvisöljyllä.

  • Miracle Gel sisältää valolle herkistävää ainetta, oletettavasti kivihiilitervan johdannaista. Älä käsittele sitä paljain käsin.
  • Metalligrafiikan painovärien sisältämiä pigmenttejä käsitellään kohdassa Väripigmentit. Osta valmiita painovärejä, sillä pigmenttien käsittelyyn liittyy paljon vaaratekijöitä.
  • Jos joudut pyyhkimään laattoja paljain käsin, valitse turvallisimmat värit. Amerikkalaisissa väreissä käytetty "Non-toxic" merkintä painoväripurkin kyljessä ei aina merkitse täysin turvallista vaihtoehtoa. Varminta on valita "colour index"llä merkittyjä värejä, joista näet mitä pigmenttiä väri sisältää. Amerikkalaiset Graphic Chemical värit on merkitty sikäläisillä ACMI merkinnöillä. Valitsemalla perinteisiä värejä, kuten: Raw sienna, Sepia, Cobalt blue jne. löydät helposti pigmenttiluettelosta tiedot näistä väreistä. Esim. nimi Dark brown ei kerro mitään värin alkuperästä eli se on sekoitus eri värejä.
  • Painoväreistä ym. materiaaleista löydät sivuilta:
  • www.goldenpaints.com - näillä sivuilla on myös hyvä pigmenttiluettelo, johon lisätty myös ”Colour Index” tiedot.
Sivun alkuun