Suojakäsineet


kasineetsuojaimet1

Kun käsitellään kemikaaleja, käsineiden täytyy olla kokonaan esim. nitriilistä valmistettu eli niissä ei saa olla kangasta. "Puutarhakäsineet" eivät suojaa käsiä liuottimilta. Katso, että käsineet ovat CE merkittyjä. Kuvasymboli kertoo mihin käyttöön käsine on tarkoitettu.

Nyt kun puhutaan paljon muovin haitoista, suurempia haittoja tulee, jos vältät oikeiden suojakäsineiden käyttöä. Huolehdi, että käytetyt suojakäsineet joutuvat sekajätteen joukkoon. Muovikeräykseen niitä ei likaisuuden takia voi laittaa. Vaihda myös suojakäsineet aina kun ne ovat hyvin likaisia tai niissä on reikiä, käsineistä on silloin enemmän haittaa kuin hyötyä.

  • Eri aineille on omat suojakäsinemateriaalinsa, jotka estävät ihokontaktin ärsyttävien kemikaalien kanssa. Ohuet kerta- ja lyhytkäyttökäsineet sopivat esim. lyhytkestoiseen siivous ja puhdistustyöhön, kun mietoja kemikaaleja käytetään hyvin pieniä määriä ja kun käsitellään liuotinvapaita painovärejä sekä öljyvärejä. Likaantunut käsine heitetään työn päätyttyä pois.
  • Liuottimien käsittelyyn kuten alifaattiset hiilivedyt; mineraalitärpätti jne. ja terpeenivedyt; tärpätti, valopetroli, kerosiini, sitrusohenne, sopivat parhaiten nitriilikäsineet.
  • Aromaattisille hiilivedyille, kuten tolueeni, ksyleeni, tinneri, sopii parhaiten Viton, Polyvinyylialkoholi (PVA) suojakäsineet.
  • Metanoli vaatii neopreenikäsineen käyttöä, asetonille sopii luonnonkumikäsine jne.).
  • Syövyttäville aineille, kuten hapot ja emäkset, täytyy olla paksut neopreenikäsineet (kemikaalikäsineet), joissa on erityinen tartuntapinta. (käsinepakkauksessa täytyy olla kemikaalimerkintä).
  • Monikerroskäsineet 4-H, jonka päällä on esim. butyylikumikäsine (otetta parantamassa) antaa parhaan suojan, kun käsitellään esim. syanoakrylaattiliimoja.
  • Kaikki käsineet menettävät suojaavan tehonsa aikanaan, mutta huuhtelemalla ne ja kuivaamalla työskentelyn jälkeen, pidennät niiden kestävyyttä. Käsineet olisi hyvä kuivata ilmavasti esim. telineen päällä.

Huom. Eräät kemikaalit, kuten esim. metanoli, glykolieetterit, ksyleeni, tolueeni, styreeni ja fenoli voivat imeytyä helposti ihon läpi. Nämä kemikaalit ovat erittäin vaarallisia. Niiden käyttö vaatii paksut hyvin suojaavat kemikaalikäsineet. Vaihda suojakäsineet uusiin mahdollisimman usein. Rikkoutunut iho lisää kaikkien kemikaalien imeytymisvaaraa, joten suojaa ja hoida käsiäsi huolellisesti.

Jos kätesi hikoavat helposti tai niiden iho on ärtynyt, käytä suojakäsineiden alla puuvillakäsineitä. Aluskäsineen voi helposti vaihtaa kuivaan ja pestä normaalisti pesukoneella. Älä kuitenkaan laita pesukoneeseen liuottimien likaamia puuvillakäsineitä vaan heitä ne pois.

Voiteet tai sprayt, jotka muodostavat käsiin ohuen suojakalvon, niin kutsutun ”näkymättömän suojakäsineen”, eivät suojaa tarpeeksi taidetyöskentelyssä, mutta niitä voidaan käyttää suojakäsineen kanssa. Jos voide tekee kädet punaisiksi ja kuumottaviksi, älä käytä sitä.

Kun käsittelet esim. lasia tai metallilevyjä, käytä mikrokuitukäsineitä tai näppyläkäsineitä (lisäävät otteen pitoa). Rikkinäisen lasin tai terävien metallilevyjen käsittely vaatii viilloilta suojaavia käsineitä. Myös tavallinen paksu nahkakäsine suojaa käsiä mm. viilloilta ja haavoilta esim. erilaisissa leikkuutöissä. Käsineen täytyy kuitenkin olla täysin käteen sopiva. Liian suuri käsine voi aiheuttaa vaaratilanteen.

On myös suojakäsineitä, jotka suojaavat esim. erityiseltä kuumuudelta, suuremmilta viilloilta tai pistoilta.

Suojalaite/kemikaalisuojakäsineet

Ejendals /käsiensuojaus

www.ejendals.com

(Ejendals on entinen Famon)
www.suojalaite.fi
www.multisafe.fi

Suojakäsineillä on myös haittavaikutuksia esim. tapaturmavaara, jonka voi aiheuttaa liian isot ja väärän malliset käsineet. Väärin valitut käsineet ja niiden liian  pitkäkestoinen käyttö aiheuttavat ihon hautumista tai ihottumaa. Haittoja aiheuttaa myös käsineiden huolimaton käyttö. Halvoista suojakäsineistä voi irrota jopa allergisoivaa väriä tai kemikaaleja ihon pinnalle. Käsineiden sisäpinnan hikoilua estävät jauheet(esim. maissitärkkelys) saattavat myös herkistää ihoa.

Jos epäilet sairastavasi kumiallergiaa, suojakäsineiden materiaali on valittava huolellisesti. Kumit voidaan jakaa kahteen ryhmään: luonnonkumeihin ja synteettisiin kumeihin. Tavallisia synteettisiä kumeja ovat isopreeni- neopreeni- eli kloropreeni-, nitriili- ja butyylikumit. Kumi haurastuu vanhetessaan. haurastuminen ja iholla oleva hiki helpottavat herkistävien aineiden irtoamista ja edistävät ihottuman syntyä.

Älä pidä suojakäsineitä, kun käytät esim. painokoneita. Suojakäsine saattaa vetää käden telojen alle, sillä ne yleensä ovat niin kestäviä, etteivät ne repeä vaan ohjaavat koko käden vaara-alueelle.

Seuraavaan on koottu suojakäsineisiin liittyviä ohjeita:

  • Käytä suojakäsineitä aina töissä, joissa käsille voi joutua haitallisia aineita.
  • Pese ja kuivaa kätesi ennen kuin puet käsineet.
  • Käytä aluskäsineitä vuorittomien kumi- ja muovikäsineiden alla.
  • Älä käytä työtoverisi suojakäsineitä. (Kuitenkin tästä säännöstä täytyy opetustilanteessa poiketa, esim. silloin kun syövytetään laattoja rautakloridissa. Yhteiset kemikaalikäsineet on ainoa keino estää oppilaita käyttämästä samoja likaisia käsineitä muualla työtilassa. Opettajan on kuitenkin huolehdittava, etteivät käsineet likaannu sisältä sekä vaihdettava käsineet tarpeen mukaan puhtaisiin.)
  • Tarkista käsineiden kunto säännöllisesti. Vaihda käsineet, jos vuori on likaantunut tai käsiteltävää ainetta on roiskahtanut niiden sisälle - vaihda myös aluskäsineet.
  • Kertakäyttökäsineitä voidaan pitää useita päällekkäin ja tarvittaessa vaihtaa päällimmäisiä käsineitä.
  • Käytä käsineitä korkeintaan puoli tuntia kerrallaan silloin, kun kätesi hikoilevat voimakkaasti.
  • Poista käytöstä läpitahraantuneet, turvonneet, kovettuneet, murtuneet ja halkeilleet käsineet.
  • Liuottimia sekä herkistäviä ja erittäin myrkyllisiä aineita käsiteltäessä vaihda käsineitä usein.
  • Pese muovi- ja kumikäsineet työpäivän jälkeen lämpimällä saippuavedellä ja kuivaa ne hyvin ilmastoidussa paikassa, ei auringonvalossa eikä lämpöpatterilla.

Suojakäsineet olisi hyvä kuivata pystyasennossa esim. vaatenaulakossa, jossa on pitkät ripustimet tai kahden talouspaperirullatelineen päällä. On tärkeää, että huollat suojakäsineitä, sillä se vähentää niiden kulutusta ja säästät rahaa. Nyt kun puhutaan paljon muovin haitoista, suurempia haittoja tulee, jos vältät suojakäsineiden käyttöä.

Sivun alkuun