Liuottimia ja niitä sisältävien materiaalien käsittely

Ota selvää vesiliukoisista materiaalivaihtoehdoista, ennen kuin otat liuottimet käyttöön.

Liuottimien käyttö kannattaa vähentää minimiin. Käytä liuottimista vain Sinolia, valopetrolia ja hajutonta tärpättiä. Käytä aina suojakäsineitä (jokaiselle aineelle omat suojakäsineet) kaikkien edellä mainittujen liuottimien kanssa.Sitrusohenteista ei tiedetä tarpeeksi, joten vältä niiden käyttöä. (Katso kohta: Liuottimet)

Hanki kaikista liuottimista käyttöturvallisuustiedotteet ja lue käyttöohjeet ja varoitukset tarkkaan.

Ohjeita liuottimien käytön vähentämiseksi:

 • Jos käytät vain yllä mainittuja liuottimia (Sinol, valopetroli ja hajuton tärpätti) hyvin pieniä määriä kerrallaan ja työskentelet lyhyitä jaksoja, selviät ilman hengityksensuojainta (kaasusuodatin A2 sopii kaikille yllämainituille liuottimille). Tuuleta työtilaa kuitenkin säännöllisesti. Tee puhdistustyöt heti, kun on mahdollista, ettei esim. väri pääse kuivumaan.
 • Älä liota siveltimiä liuotinastiassa, vaan pese ne heti kastamalla ne liuotinastiassa esim. kannellinen lasipurkki (huom. merkitse astiaan, mitä liotinta se sisältää), joka suljetaan heti käytön jälkeen.
 • Kun käytät liuottimia puhdistustöissä, älä säästä trasselin käyttöä, vaan sopivasti kouraan sopiva trasselituppo puhdistaa nopeasti ja tehokkaasti ja liuotinta kuluu vähän. Myös kontakti liuottimen kanssa pienenee, kun käytetään reilusti trasselia.
 • Väritön trasseli, josta näkee helposti, onko se likaantunut, on käytännöllisempää kuin kirjavat räsyt. Työvaiheissa, joissa laatta täytyy olla täysin puhdas ja rasvaton, on tärkeää, että trasseli on käyttämätöntä. Pienikin huolimattomuus lisää usein liuottimien käyttöä erityisesti opetustöissä. Tavallista on, että räsyt lojuvat työpöydällä likaiset ja puhtaat räsyt sekaisin.
 • Lajittele vähänkäytetyt (esim. Sinol- ja tärpättiräsyt eri astioihin) ja likaisemmat liuotintrasselit kannellisiin metalliastioihin (merkitse roska-astiat) myöhempää työpöydän ja työvälineiden puhdistamista varten. Tyhjennä metalliastiat jätekeräysastiaan heti työskentelyn jälkeen.
 • Liuotinpullojen korkkiin on parasta laittaa pieni reikä liuottimen käytön minimoimiseksi (reikä täytyy tehdä huolellisesti, muuten se ruiskuttaa liuotinta miten sattuu). Turvakorkit eivät kestä rei'itystä, sillä ne alkavat vuotaa korkin alta. Osta esim. liuotinkäyttöön sopivia muovipulloja, joihin laitetaan selvät etiketit tai vaihda vain korkki, jolloin liuotin säilyy alkuperäisessä pakkauksessaan. Sulje korkki aina huolellisesti.
 • Kun käytät liuottimia niin vähän kuin mahdollista, eivät työhuoneesi ”liuotinjätteet” ole ongelmajätettä vaan voit laittaa ne sekajätteiden joukkoon.

 

Seuraavassa keinoja selvitä ilman liuottimia tai vähentää niiden käyttöä (esimerkit on kohdistettu taidegrafiikkaa varten, mutta niitä voi soveltaa helposti muihin kuvataiteen menetelmiin).:

 

 • Kasvisöljyn käyttö sopii joihinkin puhdistustöihin, mutta puhdistustyöt täytyy silloin tehdä välittömästi töiden päätyttyä. Kasviöljyn (mikä tahansa ruuanlaitossa käytettävä öljy) käyttö kannattaa aina kokeilla.
 • Pieniin kiillotustöihin ja puhdistustöihin voi kokeilla kostutettua sokerinpalaa.
 • Moniin puhdistustöihin ja kuparin kiillotukseen käy Universal Stone -yleispuhdistuskivi (aine levitetään sienellä). "Kivi" sisältää vihreää saippuaa, kiillotussavea, glyseriiniä sekä 0,02 % sitruunaöljyä. Huuhtele sieni huolellisesti vedellä aina käytön jälkeen, ettei se naarmuta kuparia.
 • Universal stone

 

 • Jos hankit jokaista käyttämääsi eri painoväriä varten omat työvälineet, puhdistustyöt vähentyvät ja helpottuvat selvästi. Kun paketoit painovärit (öljypohjaiset) paistokelmuun vedostuksen jälkeen, painoväri säilyy ilman nahkoittumisen estoaineita ja siivous työt vähenevät. Nimikoi pakkaukset ja säilytä niitä kannellisessa tiiviissä muoviastiassa.
 • Prässinpedin puhdistuksessa mikrokuituliina toimii ilman vettä ja liuottimia. (Käytä suojakäsinettä myös mikrokuituliinan kanssa, koska mikrokuituliina paljon käytettynä kuivattaa ihoa.) Jos työskentelysi ei ole kovin sottaista, liina on käyttökelpoinen pitkään.
 • Etsauslaatan taustan voi suojata ruskealla muoviteipillä. Hanki paksua muoviteippiä, koska ohuet eivät suojaa tarpeeksi vaan rikkoutuvat, kun niitä yrittää irroittaa. Josteipistä jää laatan pintaan liimaa, sen poistamiseen voi käyttää yllä mainittua (Universal Stone) OnXon puhdistusainetta.

Mitään liuottimia sisältäviä astioita ei saa pitää avoimina esim. pienetkin lakkapurkit olisi suljettava heti töiden tauottua, niin ettei liuotin pääse haihtumaan huoneilmaan.

Sivun alkuun