Daguerrotypian materiaalit

Perinteinen Daguerrotypia sisältää suuren määrän vaarallisia kemikaaleja, joiden käyttö ei ole suositeltavaa. Erityisen vaaralliseksi tekniikan tekee se että kemikaaleja kuumennetaan, niin että niistä syntyy myrkyllisiä kaasuja ja höyryjä. Tätä menetelmää ei pitäisi tehdä yksin ilman hyvää ohjausta.

Työskentely vaatii vetokaapin käyttöä sekä erityisen hyvää suojautumista: yhdistelmäsuodattimella varustetun hengityssuojaimen, koko- tai puolinaamarin, silmäsuojainten, suoja-asun ja suojakäsineiden käyttöä. Ota yhteyttä suojakäsinevalmistajaan saadaksesi selville, että varmasti käytät oikeita suojakäsineitä. Myös hengityksen suojaimen täytyy olla oikeanlainen.

esim. www.famon.fi
www.ejendals.com
www.suojalaite.fi

Daguerrotypiasta on useita eri muunnelmia.

Hieman turvallisempi vaihtoehto on Bequerellin tekniikka, joka on yksinkertaistettu Daguerrotypiasta. Bequerellin menetelmään ei liity esim. elohopea- yhdisteiden käyttöä.

Seuraavat Daguerrotypiaan liittyvät kemikaalit, etenkin elohopeayhdisteet voivat aiheuttaa vakavia keskushermosto-, hengitystie- ja ihovaurioita

Vanhat varoitusmerkit: E=räjähtävä, O=hapettava, F=helposti syttyvä, T+=erittäin myrkyllinen, T=myrkyllinen, Xn=haitallinen, Xiärsyttävä, C=syövyttävä, N=ympäristölle vaarallinen
 • Elohopeayhdisteet T+, N
  Elohopeayhdisteet ovat hyvin myrkyllisiä aineita.(Katso: Muut fotomateriaalit)
  Älä käytä. Valitse mieluummin Bequerellin tekniikka.
 • Typpihappo C
  (Katso: Hapot)
 • Suolahappo C
  (Katso: Hapot)
 • Bromi T+,C,N
  (Katso: Muut fotomateriaalit)
  Älä käytä. Valitse mieluummin Bequerellin tekniikka.
 • Kloori T, N
  (Katso: Muut fotomateriaalit)
  Älä käytä. Valitse mieluummin Bequerellin tekniikka.
 • Hopeanitraatti C, N
  (Katso: Muut fotomateriaalit)
 • Jodi, Iodine Xn
  Jodi on kohtalaisen haitallista ihokontaktissa ja hyvin haitallista hengitettynä. Ihokosketus herkistää ihoa ja aiheuttaa ihosyöpymiä, palovammoja. Jodikaasujen hengittäminen voivat aiheuttaa samantyyppisiä hengitystieoireita kuin kloorikaasu, mutta jodi ei kuitenkaan haihdu normaalissa huoneen lämmössä. Daquerrotypiassa jodikiteitä joudutaan kuumentamaan, joten myrkyllisiä kaasuja ei voi välttää. Jodin nauttiminen voi aiheuttaa vakavia vaurioita esim. hengitysteissä ja ruuansulatuselimissä.

Jos kuumennat jodia, tee se vetokaapissa tai käytä kaasunaamaria, joka on varustettu B2-P3 yhdistelmäsuodattimella, Käytä suojalaseja, paksuja suojakäsineitä sekä suoja-asua.

Sivun alkuun