Pienen työtilan ilmanvaihto

Kemikaalien tuoksuihin tottuu helposti, joten poistu työtilasta ulkoilmaan hetkeksi. Kun palaat takaisin, huomaat varmasti, jos huoneilma on tunkkaista.

  • Pienissä työtiloissa on harvoin koneellista ilmanvaihtoa. Niissä on yleensä vain painovoimainen ilmanvaihto, joka perustuu lämpötilan ja tuulen aiheuttamiin paine-eroihin sisä- ja ulkoilman välillä. Sääolosuhteiden vaihtelusta johtuen ilmanvaihdon ilmavirrat vaihtelevat: kylmällä säällä ilmanvaihto on suurimmillaan ja lämpimällä olematon. Lämpimällä ilmalla tuuletusta voi tehostaa ikkunoita avaamalla.
  • Vain vähäisille liuotin- ja kaasumäärille riittää tuuletus avointa ikkunaa tai ulko-ovea käyttämällä. Ikkunoiden avaaminen ja sulkeminen pitäisi olla helppoa (sulje sähköpatterit tuuletuksen ajaksi).
  • Jos huoneessa on esim. jatkuvasti voimakas kemikaalin haju, ei tuuletus ole riittävä. Kokeile toimiiko työtilan ilmanvaihto, esim. laittamalla paperinpalan ilmanpoistoventtiilin päälle. Jos paperi pysyy venttiilin päällä, ilmanvaihtoa tapahtuu. Jos taas paperi ei pysy venttiilin päällä, syitä voi olla useita esim. sääolosuhteet, tuloilmaa ei tule riittävästi, poistoilmahormi vaatii puhdistamista jne.. Tuloilman lisäämiseksi voi asentaa ulkoilmaventtiilit ikkunankarmiin tai suoraan ulkoseinän läpi.
  • Muista, että huono ilmanvaihto voi lisätä myös kosteushaittoja työtilassa.
  • Pienessä työtilassa, etenkin jos se sijaitsee asunnon yhteydessä, tulee välttää kaikki vaarallisia työvaiheita ja vaarallisimpien kemikaalien käyttöä.

Hiilisuodattimin varustetut kohtuuhintaiset ilmanpuhdistajat sopivat lyhytkestoiseen liuotintyöskentelyyn, kun käytetään pieniä määriä, pienessä työtilassa. Huolehdi säännöllisesti suodattimien vaihdosta ja puhdistuksesta. Laite ei poista haitallisia kaasuja kuin osittain, mutta kun se on oikein sijoitettu, se parantaa ilman laatua työkohteessa. Sijoita se työkohteen taakse, niin että se vetää saastuneen ilman pois kasvoiltasi. On muistettava, että ilman puhdistin ei korvaa säännöllistä siivousta ja riittävää ilmanvaihtoa.

Kerrostalossa työskentelevän täytyy myös ottaa huomioon muut kerrostalon asukkaat. Kohdepoistolaiteen asentaminen, joka on vedetty hormiin tai ikkunanläpi, on luonnollisesti luvatonta. Myös parvekkeella työskentely voi herättää kielteistä huomiota.

Ilmanpuhdistajia myy esim. www.sonesta.fi
electrolux ilmanpuhdistmetl

Ohjeita löytyy lisää:  www.hengitysliitto.fi

Älä työskentele pitkiä aikoja tilassa, jossa on huono ilmanvaihto, etenkin kun käytät vaarallisia liuottimia. Pidä taukoja ja tuuleta tilaa säännöllisesti.

Sivun alkuun