Korjailu- ja peiteaineet

  • Liuotinpohjaisia korjailu- ja peiteaineita kaavioiden valmistamisessa ovat esim. tussi ja maskikynät, jotka sisältävät vähän liuottimia esim. lakkabensiiniä Xn ja tärpättiä Xn.
  • Vesiliukoiset tussit saattavat sisältää emäksisiä aineita. Käytä tussia varoen ettei sitä joudu silmään. Huuhtele heti runsaalla vedellä iholle roiskunut tussi (silmään joutunutta tussia useita minuutteja). Jos silmää kirvelee vielä huuhtelun jälkeen, käy näyttämässä silmää lääkärille.
  • Jos ruiskutat tusseja, käytä silmäsuojaimia, yhdistelmä-hengityssuojainta ja suojakäsineitä.
  • Lakat (sellakka saattaa sisältää metanolia T), lakkaohenteet, polyuretaanivernissat ja kaustiset (eli syövyttävät) lakat sisältävät usein suuria määriä aromaattisia hiilivetyjä, kuten tolueeni Xn ja ksyleeni Xn.
  • Kahden samaan tarkoitukseen käytetyn peiteaineen koostumus voi vaihdella huomattavasti. Esimerkiksi Super Block(vanhentunut tuote, mutta vastaavia saattaa olla vielä myynnissä) sisälsi metyleenikloridia Xn (mahdollisesti syöpää aiheuttava) ja metanolia T. Molemmat liuottimet ovat mm. voimakkaasti keskushermostoon vaikuttavia. Älä käytä.
  • Peiteaineiden koostumusta on muutettu turvallisempaan suuntaan, vesipohjaisiksi, mutta ne silti saattavat sisältää pieniä määriä liuotinaineita. Vesipohjaiset materiaalit saattavat sisältää mm. glykolieetterietä sekä formaldehydia vapauttavia tuotteita (säilöntäaineita). Taiteilijamateriaalit ovat yleensä turvallisin valinta esim.: Goldenpaint,Speedball, Daler Rowney jne. Värit ja niiden ohenteet sivulla on useita linkkejä näiden materiaalien valmistajien ja välittäjien sivuille. Myös Ulano tuotteista osa on vesipohjaisia. Kuitenkin tuotesarjaan kuuluu myös materiaaleja joiden, käyttöturvallisuustiedotteet ovat puutteellisia eikä niistä saa selville mitä kemikaaleja materiaalit sisältävät. Varoituslausekkeet kuitenkin antavat ymmärtää, että ne voivat sisältää pieniä määriä vaarallisia liuottimia, emäksiä sekä happoja.Ulano Blockout sen sijaan sisältää vähemmän vaarallisia kemikaaleja.
  • Edellä mainituista materiaaleista ja suojautumisesta löydät lisätietoa, katso kohta: Liuottimet.
Sivun alkuun