Työhuoneilman liika kuivuus

Työtilan ilman suhteellinen kosteus ei saisi mennä alle 20 %. Suositeltava ilman kosteus on 30-45% (Allergia ja Astmaliitto). (Puurakennuksissa ilmankosteus saatta olla jonkin verran kosteampaa). Varsinkin talvella betonirakennuksissa ilma saattaa olla hyvin kuivaa. Oireina tästä on silmien ja ylähengitysteiden limakalvojen kuivuminen ja ärtyminen sekä ihon kuivuminen. Hätäapuna voi käyttää nenään ruiskutettavia kostutusaineita tai öljyjä, joita saa apteekista.

Silmien kuivuuteen on kostutustippoja ja geelejä. Jos varsinaista allergiaa ei ole, mitään varsinaisia allergialääkkeitä ei tarvita. Käsiä olisi hyvä rasvata säännöllisesti.

  • Liika ilman kuivuus tai kosteus voi myös aiheuttaa vaikeuksia taidetyöskentelyssä. Useat työvaiheet, joissa esim. materiaalien kuivumisnopeus on tarkkaa ja tasainen ilmankosteus tärkeää.
  • Myös liuottimien haihtuminen nopeutuu lämpimässä ja kuivassa työtilassa.
  • Alhainen ilman kosteus lisää myös staattisen sähkön muodostumista. Staattinen sähkö voi lisätä vaaratekijöitä, kun käytetään paljon herkästi syttyviä kemikaaleja ja tehdään hyvin pölyävää työtä.
  • Kuiva ilma lisää myös huoneilman pölyn muodostumista.

Työtilan ilmaa voi kostuttaa keinotekoisesti, mutta esim. ilmankostuttimen käyttö vaatii huolellisuutta, säännöllistä veden vaihtoa ja altaan pesua. Liika ilman kostutus voi myös lisätä haittoja. Huonekasvit pienessä työtilassa tai märän pyyhkeen asettaminen patterin päälle (huom. ei sähköpatterin) voi vähentää ilman kuivuutta.

www.allergia.fi/allergia-ja-astma/sisailma
www.hengitysliitto.fi/hengitysilma/sisailma

Sivun alkuun