Kuvataiteilija yrittäjänä

Kuva-3-Maquire-2-copypäätetyöskentely,-yrittäjä

Kuvataitelijat eivät ole tasa-arvoisia verottajan edessä.

Kuvataiteilija ei tietenkään miellä itseään yrittäjäksi eli yrittäjärekisteriin liittyminen ei ole pakollista. Taiteilija, joka ansaitsee pääasiallisen tulonsa esim. opetustöistä, voi joutua vaikeuksiin halutessaan korvauksia näyttelyyn liittyvistä materiaalikuluista. Jos myynti on ollut vähäistä eikä apurahaa ole käytössä, taiteilija voidaan katsoa harrastajaksi. Tämä tietenkin riippuu paljolti siitä kuka veroilmoitusta käsittelee.

Kuulun itse yrittäjärekisteriin ja vaikka joudun tekemään useamman veroilmoituksen, olen hyötynyt yrittäjyydestä ; kaikki materiaalikuluni on hyväksytty, vaikka olenkin jo eläkkeellä. Tiedän taiteiljan, joka eläkkeellä ollessaan piti näyttelyn, mutta mitään näyttelykuluja ei hyväksytty. Kuitenkin usein ajatellaan, että taiteilija työskentelee vielä kuolinvuotellaan.

Suuriosa taiteilija sairastaa erillaisia tuki ja liikuntaelin sairauksia ta allergioita, jotka vanhemmalla iällä saattavat estää työskentelyn kokonaan. Vaikka taiteilija ei kuuluisikaan yrittjärekisteriin, katsotaan hänet kuitenkin yrittäjäksi esim. terveyden hoitoon liittyvissä asioissa. Ainoastaan vakituisessa työsuhteessa olevat taiteilijat esim. taideopettajat ovat oikeutettuja työterveyshuoltoon (nykyään suurin osa taideopettajista toimii tuntiopettajina ilman vakituista työsuhdetta).

  • Monella taiteilijalla on ollut perinteisesti tapana työskennellä, niin että välillä on rauhallisempaa luovaa ideoiden keräämisaikaa ja sitten vastakohtana on hyvin kiireinen esim. tilaustyön tai näyttelyn tekoaika.
  • Kun kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteissa varoitetaan aineiden vaarallisuudesta, altistumisaika on laskettu koskemaan normaalia työaikaa esim. klo 8.00-16.00 sääntömääräisine taukoineen. Kuitenkin kuvataiteilija voi työskennellä, jopa vuorokaudet ympäriinsä, ilman kunnon lepoa, ruokailua ja ulkoilua. Tällöin altistumis-määrät voivat moninkertaistua ja elimistöllä ei ole aikaa puhdistua. Jos työtilassa ei ole kunnollista ilmanvaihtoa ja taiteilija laiminlyö suojainten käyttöä tai käyttää suojaimia väärin, haitat lisääntyvät.
  • Pitkäaikaiseen intensiiviseen työskentelyyn liittyy muitakin vaaroja. Esim. tuki- ja liikuntaelimet joutuvat suureen rasitukseen ja seurauksena voi olla erilaiset nivel-, jänne- ja lihasvammat(tulehdukset) sekä selkäkivut. Vakavammat tuki- ja liikuntaelin sairaudet tai onnettomuudet saattavat vaikeuttaa tai estää työskentelyn kokonaan. Yleinen, työskentelyä haittaava, vaiva ikääntyneillä taiteilijoilla ovat nivelrikot esim. sormissa, ranteissa, polvissa jne.
  • Käsien iho joutuu pitkäaikaisessa työskentelyssä koville ja seurauksena voivat olla erilaiset hiertymät ja tulehdukset käsissä.
  • Vaikka tiedetäänkin, että taiteilijan sairastuminen olisi työperäistä, ei taiteilija yrittäjänä voi lakisääteisesti sairastaa ammattitautia. Ainoastaan vakituisessa työsuhteessa olevat taiteilijat esim. taideopettajat ovat oikeutettuja työterveyshuoltoon, jolloin heillä on mahdollisuus saada parempaa hoitoa esim. työstä johtuvaan allergiseen sairauteen.
  • Kuvataiteilijoiden työperäisiä sairauksia ei ole myöskään tutkittu edellä mainitusta syystä, mutta koska samoja materiaaleja ja kemikaaleja on käytössä useissa muissa ammateissa, ei ole epäilystä siitä, että taitelijan ammattiin liittyy mahdollisuus sairastua ammattitautiin.
  • Ainoastaan taiteilija, joka on vakuutettu vapaaehtoisesti tapaturma-vakuutuslain mukaisilla turvilla kuten yrittäjien tapaturma-vakuutuksella tai vapaaehtoisella työajan tapaturmavakuutuksella, voi saada korvauksia ammatilliseen kuntoutukseen liittyviin kuluihin.
  • Jos toimit itsenäisenä opettajana, huolehdi myös oppilaittesi tapaturmavakuutuksista.

IF - yrittäjän tapaturmavakuutus
Pohjola - yrittäjien tapaturmavakuutus

www.varma.fi

Ammattitaudit

Kuvataiteilijan toimeentulo ym.

Jos sinulla on todettu ammattitauti tai esim. sairastat astmaa, allergiaa tai tuki ja liikuntaelin sairautta on sinulla mahdollisuus osallistua sairauskohtaiseen Kelan kuntoutukseen. Tietoa saat www.kela.fi/kuntoutus

Taiteilijaseuran sivulta löydät paljon tietoa, myös taiteilijoiden kuntoutuksesta.

http://artists.fi/kuinka-elaa-kuvataiteella/

Minulla oli tarkoitus liittää tämän sivun yhteyteen tietoa taiteilijan toimeentuloon, eläkkeisin  ja terveyden hoitoon liittyvää tietoa, mutta ennenkuin ehdin päivittää tiedot, ne olivat jo osittain vanhentuneita. Kelan sivuilta löytyy paljon tietoa, mutta teksti täytyy lukea huolella. Esimerkiksi monella tuella on tietty hakuaika esim. puolivuotta, jota ei saa ylittää.

Kannattaa kerätä talteen kaikki kuitit ja säilyttää niitä niin etteivät ne altistu valolle. Lompakko ja muovikotelot ovat väärä tapa säilyttää kuitteja. Tärkeimmät kuitit kannattaa skannata tietokoneelle tai kuvata ne esim. kännykällä, jos mahdollista.

Jos sinulla on todettu ammattitauti tai esim. sairastat astmaa, allergiaa tai tuki ja liikuntaelin sairautta on sinulla mahdollisuus osallistua sairauskohtaiseen Kelan kuntoutukseen. Tietoa saat www.kela.fi/kuntoutus

Taiteilijaseuran sivulta löydät paljon tietoa, myös taiteilijoiden kuntoutuksesta.

http://artists.fi/kuinka-elaa-kuvataiteella/

http://www.kela.fi/kenelle_tyossaoloehto

http://www.kela.fi/sairastaminen

http://www.kela.fi/elakelaiset

Kela ei mainosta esm. mitä korvauksia mahdollisesti voisit saada. Esim. taiteilijaeläkettä nauttivalla taiteilijalla on oikeus myös saada täyttä kansaneläkettä, jos muita eläketuloja ei ole.

27.9.2017

 

Sivun alkuun