Hengitysteiden ärsytys ja herkistyminen

Ärsytystä aiheuttavat aineet, jotka vaikuttavat haitallisesti nenätiehyihin, hengityselimiin, ihoon ja silmiin. Toisilla materiaaleilla on ärsyttävä ominaisuus ja ne voivat olla sen lisäksi myrkkyjä, kuten esimerkiksi tolueeni. Ärsyttävien kaasujen, höyryjen tai pölyjen hengittäminen voi aiheuttaa keuhkojen herkistymisen, joka johtaa astmaattiseen reaktioon. Herkistyttyään jollekin aineelle henkilö ei voi jatkaa työskentelyä sen kanssa, koska pienikin altistuminen aineelle aiheuttaa uuden reaktion.

  • Ammattiastmassa hengitysoireet ilmaantuvat joko työskentelyn aikana tai sen jälkeen. (Siitepölyastma, joka pahenee pölyisessä työympäristössä, ei ole ammattiastma.) Keuhko-oireita saattavat edeltää silmien sidekalvojen ja nenän oireet. Tavallisimpia oireita ovat kuiva yskänärsytys ja hengenahdistus sekä hengityksen vinkuminen. Potilaat saattavat olla täysin oireettomia vain pitkien lomien aikana. Ammattiastmaa aiheuttavat esim. isosyanaatit ja aldehydit; biologiset pölyt, puupöly jne.
  • Katso .www.ttl.fi - Puupöly

Katso: Ylempien hengitysteiden oireet

Tämän osion pohjana on käytetty Taidegraafikkojen Työsuojeluopasta sekä Työperäiset sairaudet, toimittanut Mari Antti-Poika, Työterveyslaitos 1993, kirjan artikkeleita.

Sivun alkuun