Ketonit

Vanhat varoitusmerkit: E=räjähtävä, O=hapettava, F=helposti syttyvä, T+=erittäin myrkyllinen, T=myrkyllinen, Xn=haitallinen, Xi=ärsyttävä, C=syövyttävä, N=ympäristölle vaarallinen
  • Asetoni, 2-Propanoni, Di-metyyliketoni Xi, F Asetoni on tehokas ja kohtalaisen turvallinen puhdistusaine, mutta käytä asetonia vain pieniä määriä kerrallaan, sillä se on nopeasti haihtuvaa ja herkästi syttyvää. Suurina pitoisuuksina asetonihöyryt aiheuttavat kuitenkin mm. silmien ja hengitysteiden ärsytystä, huonovointisuutta ja narkoottisia vaikutuksia (uneliaisuutta ja huimausta). Käytä silmäsuojaimia, sillä asetoniroiskeet voivat vaurioittaa silmää. Asetoni kuivattaa myös ihoa ja toistuva pitkäaikainen altistus voi aiheuttaa ihotulehduksen. Fiksatiivi voi sisältää asetonia.

Jos käytät runsaasti asetonia, suojaudu kaasusuodattimella AX varustetulla koko- tai puolinaamarilla (kun ruiskutat asetonia sisältävää spraytuotetta, suojaudu yhdistelmäsuojaimella AXP2) sekä umpinaisilla silmäsuojaimilla. Käytä aina asetonin kanssa suojakäsineitä, joiden materiaali on luonnonkumi tai etyleenivinyylialkoholi.

 

  • Metyylietyyliketoni (MEK) Xi, F Metyylietyyliketoni ärsyttää silmiä ja hengitysteitä. Suurina määrinä se voi aiheuttaa huimausta, uneliaisuutta, päänsärkyä ja pahoinvointia sekä oksentelua. Metyylietyyliketoni on asetonia haitallisempaa. Aineelle altistuminen aiheuttaa vaaraa perimälle sikiölle tai lisääntymiselle. Eräät liuotinpohjaiset silkkipainovärit ja niiden ohenteet voivat sisältää metyylietyyliketonia. Aine on herkästi syttyvää.
  • Metyyli-isobutyyliketoni  Xn, F Metyyli-isobutyyliketoni on terveydelle haitallista hengitettynä, sekä ärsyttää silmiä ja hengitysteitä. Toistuva altistus voi aiheuttaa ihon kuivumista ja halkeilua. Aine on herkästi syttyvää. Metyyli-isobutyyliketonia on usein tinnerin tapaisissa liuotinseoksissa.
  • Sykloheksanoni Xn Sykloheksanoni ärsyttää voimakkaasti hengitysteitä, ihoa ja silmiä. Se on myrkyllistä ja imeytyy ihon läpi. Aineelle altistuminen aiheuttaa vaaraa perimälle sikiölle tai lisääntymiselle. Ruiskutettavat tauluvernissat voivat sisältää sykloheksanonia.

Suojaudu kaasusuodattimella A varustetulla koko- tai puolinaamarilla, kun käytät edellä mainittuja liuottimia. Käytä silmäsuojaimia ja yhdistelmäsuojainta A2P2, kun ruiskutat näitä liuottimia sisältäviä materiaaleja. Butyylikumi, polyvinyyli- tai etyleenivinyylialkoholi ovat suositeltuja suojakäsinemateriaaleja. Käytä aina suojakäsineitä.

Sivun alkuun