Työpisteiden sijoitus ja suunnittelu

metalligrafiikka,-vedostust

uusi-työtila

Vaikka työhuoneesi olisikin pieni, voi hyvällä työn ja tilan suunnittelulla työskennellä turvallisesti. Huolehdi kuitenkin, että työhuoneessa on tarpeeksi tilaa liikkua. Työvaiheissa, joissa tarvitset paljon pöytätilaa, käytä apuna kokoonpantavia (tukevia) tai pyörillä liikkuvia pöytiä.

Erota eri työvaiheet työtilassa toisistaan esim.:

 • Älä sijoita puhtaudeltaan hyvin erilaisia tiloja toistensa läheisyyteen, niin etteivät ilman epäpuhtaudet kulkeudu esim. luonnostelu- tai taukotilaan.
 • Sijoita taukotila erilleen muusta työtilasta, esim. väliseinällä. Taukotilassa pitäisi olla vesipiste ja pistorasia esim. kahvinkeittämistä varten. Säilytä ruokatarvikkeita ja astioita kaapissa, joka on vain tähän tarkoitukseen varattu. Älä tule pölyisissä vaateissa taukotilaan.
 • Työtilassa täytyisi olla myös niin kutsuttu puhdastila tai pöytätilaa valmiiden töiden ja puhtaiden papereiden käsittelemiseen sekä laatikostot paperien säilyttämiseen.
 • Erota sähkötyöt vettä vaativista töistä ja liuottimista (sähkötyökalun synnyttämä kipinä saattaa sytyttää liuotinkaasun tuleen)
 • Älä sijoita pistorasioita vesipisteiden läheisyyteen.
 • Asennuta pistorasiat työpöytien yläpuolelle, lattianrajassa ne ovat vaikeasti tavoitettavissa sekä ne saattavat aiheuttaa vaaratilanteen, jos lattialle joutuu runsaasti vettä.
 • Siirrä avotulen (esim. kaasupoltin) käyttö kauas liuottimista ja papereista.
 • Koteloi pölyävät tai ruiskutettavat työvaiheet väliseinän tai verhon taakse.
 • Erota myös syövyttävien tai muiden vaarallisten kemikaalien käyttö muusta työtilasta esim. väliseinällä ellei sinulla ole mahdollisuutta hankkia vetokaappia.
 • Yhteistyöhuoneissa meluavat työvaihteet olisi hyvä koteloida tai erottaa muusta työtilasta.
 • Sijoita metallileikkuri ym. vaaralliset työvälineet niin, että niiden ympärillä on tarpeeksi tilaa vaaratilanteiden välttämiseksi.

Suunnittele lattiatila turvalliseksi eli vältä liikkuvia tai liukkaita mattoja ja korokkeita kompastumisvaaran takia. Jos välttämättä haluat pitää mattoa työtilassa, maton alle voi asettaa "stopparin",  joka pitää maton tiiviisti paikallaan. Jos tarvitset koroketta tai jalustaa, jotain työvaihetta varten, siirrä koroke pois heti työskentelyn jälkeen esim. pöydän alle. (Stoppareita maton alle myy mm. Etola.)

Jos käytät materiaaleja, jotka voivat tehdä lattian liukkaaksi, suojaa lattia työskentelyn ajaksi ja siivoa heti työskentelyn jälkeen. Hanki työtilaan kumilasta ja esim. räsyjä, joilla voit kuivata lattian.

Vaaratilanteita aiheuttavia ovat esim. ahtaat paikat, terävät pöydän kulmat, korkeat kynnykset, juuri pään korkeudelle asennutetut kaapit ja kohdepoistajat jne. Oransilla teipillä voi merkitä esim. vaaraa aiheuttavat kaapin kulmat.

Estä liukastumisvaara pitämällä lattia puhtaana ja kuivana. Jos tilassa on portaita, varusta ne liukuesteillä ja hyvillä kaiteilla.

Sivun alkuun