Hengityssuojaimet

suojaimet2

hengityssuojain-P2 FFP2 hiukkassuojain

 

 

 

 

 

Hengityssuojaimen valinnassa on oltava tarkkana. (Nyt koronavirus aikaan käytössä olevat ohuet kirurgiset suojaimet eivät sovi taidetyöskentelyyn. Ne on alunperin tarkoitettu suojaamaan esim. potilaita lääkärin sylkiroiskeilta.)

Halvin vaihtoehto voi olla suorastaan vaarallinen, koska sen suojaustehosta ei ole tietoa. Suojaimissa pitää olla CE-merkintä, joka todistaa, että suojain on läpäissyt turvallisuustutkimukset.Myyntipakkauksen päällä on myös tarkat tiedot suojaimen käytöstä.

Ennen kuin lähdet ostamaan suojaimia, kirjaa ylös käyttämäsi aineet ja miten niitä käytät. Tee ensimmäiset ostoksesi suojaimia myyvästä asiantuntijaliikkeestä. Jos epäilet sairastavasi kumiallergiaa, on suojainasiantuntijan apu tarpeen.

Hengityssuojaimia valmistetaan myös silikonista.

Hiukkassuojaimet:

Kevyt kuitukankainen hiukkassuojain on tarkoitettu hienojakoiselle haitalliselle pölylle kuten esim. pigmenttipölyt tai hartsipölyt FFP2 tai FFP3.

On myös hengityksensuojaimia, jotka ovat varustettu venttiilillä hengityksen helpottamiseksi. Jos käytät silmälaseja, venttiili vähentää silmälasien huurtumista. Suojain on laitettava huolellisesti kasvoille, pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Työn loputtua säilytä suojainta esim. muovipussissa. (Älä pidä suojaimia samassa kaapissa esim. liuottimien kanssa.

Hiukkassuojaimet kestävät vain tietyn ajan eli kun hengityksensuojaimen sisällä alkaa tuntua käyttämäsi materiaalin tuoksu, vaihda se uuteen.

FFP1 suojaa karkeilta ja vähätehoisilta pölyiltä ja nestemäisiltä hiukkasilta

Hiilisuodattimella varustetut hengityksensuojaimet FFP1 on tarkoitettu suojaamaan pääasiallisesti epämiellyttäviltä hajuilta.

Kotimainen, kuiville pölyille tarkoitettu Air Ace -turvahengitin, jossa on vaihdettavat suodattimet (P1 ja P2), on vaihtoehto kuitukankaisille kertakäyttö-suojaimille.

http://www.air-ace.fi/tilaus.htm

www.suojalaite.fi

 

Koko- tai puoli naamarit:

Hiukkasia ovat pölyt, huurut (hitsauksessa metallihuurut), savut, sumut, aerosolit (ruiskumaalaus), mikro-organismit (homesienet) ja radioaktiiviset hiukkaset.

Hiukkassuodattimet sopivat koko- tai puolinaamariin ja yhdistelmä- suodattimina kaasusuodattimien kanssa. Esim. spray tuotteiden käyttö vaatii yhdistelmäsuodattimen A2-P3

Asianmukainen kaasusuodattimella varustettu puoli- tai kokonaamari suojaa haitallisilta kaasuilta ja höyryiltä.

 

Kaasusuodatintyypit:

  • A-suodatin suodattaa kaasuja ja höyryjä orgaanisista yhdisteistä, joiden kiehumispiste on yli 65 C, esim. liimojen, maalien ja lakkojen liuottimet, puhdistus- ja rasvanpoistoaineet. Näitä ovat esim. tolueeni, ksyleeni, styreeni, tärpätti ja etanoli (Sinol). Muita ovat liuotin seokset kuten mineraalitärpätti, lakkabensiini, white spirit, valopetroli ja tinnerit.
  • B-suodatin suodattaa epäorgaanisia kaasuja ja höyryjä esim. kloori, fosforihappo, tietyt orgaaniset kaasut, kuten formaldehydi suodattuvat paremmin B- suodattimella kuin A:lla.
  • E-suodatin suodattaa orgaanisia happoja, happamia kaasuja ja yleensä kaasumaisia happoja kuten esim. etikkahappo, suolahappo, typpihappo jne.
  • K-suodatin suojaa ammoniakilta ja sen yhdisteiltä
  • AX-suodatin suodattaa kaasuja höyryjä orgaanisista yhdisteistä, joiden kiehumispiste on alle 65 C kuten esim. asetoni, metanoli jne.
  • Hg-P3-suodatin suodattaa elohopeahöyryjä, elohopeaa sekä sen orgaanisia ja epäorgaanisia yhdisteitä.

Yhdistelmäsuodattimet:

Kaasu- ja hiukkassuodattimella E-P3 (yhdistelmäsuodatin) varustettu puoli- tai kokonaamari suojaa esim. typpihapolta.

Jos rautakloridia kuumennetaan tai esim. kun alumiinia syövytetään siinä, syntyy myrkyllistä kloorikaasua. Tällöin rautakloridin käyttö vaatii vetokaappia tai suojautumista kaasunaamarilla, joka on varustettu yhdistelmäsuodattimella B-P3

Suodattimien käyttörajoitukset: Kaasusuodattimet eivät suojaa hyvin hiukkasilta(pölyltä). Vastaavasti hiukkassuodattimet eivät suojaa kaasuja eivätkä höyryjä vastaan.

  • Suodattimen käyttö on riippuvainen sen kuormituksesta esim. hengitysilman epäpuhtauden laadusta ja pitoisuudesta, käyttäjän hengitysrytmistä ja muista tekijöistä.
  • Käyttäjä tunnistaa suodattimen tehon loppumisen yleensä hajusta, mausta ja ärsytysilmiöstä.
  • Suodattimet, joita käytetään sellaisia haitallisia kaasuja vastaan, joista ei ole selviä läpäisyhavaintoja (haju, maku, ärsytys), vaativat erityisohjeita, kuten laskennallisen käyttöaika-arvion.
  • Hiukkas- ja yhdistetty suodatin on vaihdettava viimeistään, kun hengitysvastus on noussut liian korkeaksi.

www.multisafe.fi
www.scottsafety.com sivuilta löydät tietoa hengityksen suojaimista sekä suodatinsuositukset eri kemikaaleille pdf tiedostosta: www.scottsafety.com/fi/emea/DocumentandMedia1/Pro2000_Brochure_Finnish_72dpi.pdf

Sivun alkuun