Puupiirros

puupiirros

Puupiirroksessa suurimmat vaarat liittyvät puulaattojen hiontapölyyn sekä leikkuu- ja kaiverrustyövälineiden käyttöön sekä pigmenttipölyyn. Myös itse työskentelystä voi seurata vaikeita tuki ja liikuntaelin vaivoja. Puupiirroksessa on perinteisesti käytetty vesiliukoisia painomenetelmiä öljypohjaisten painovärien rinnalla. Vesi- sekä öljypohjaisissa menetelmissä painovärit valmistetaan usein itse pigmenttejä käyttämällä. Pigmenttijauheiden käyttö vaatii erityistä huolellisuutta. Käytä mieluummin valmiita painovärejä. Liuottimia käytetään pääasiassa painovärin poistoon laatalta ja työvälineistä. Katso Pölyävien materiaalien käsittely sekä Väripigmentit

Puulaattojen hiontapölyn vaarallisuus vaihtelee huomattavasti. Kuitenkin kaikki hiontapöly on jonkin verran hengitysteitä, ihoa ja silmiä ärsyttävää. Puupiirros tehdään leikkaamalla alueita esim. venevanerin sileästä pinnasta veitsillä ja taltoilla. Puukaiverrus tehdään taas viiltämällä viiltoja esim. metallikaivertimilla puulevylle (kuten puksipuu, punavaahtera, kirsikka- ja päärynäpuu). Ennen työskentelyä levynpinta hiotaan ja käsitellään eri tavoin.

Hiontapöly, kun se on tarpeeksi hienorakeista ja olosuhteet ovat sopivat: pieni tila, kipinän synnyttävä laite tai staattinen sähkö, liuotin kaasua ilmassa jne. saattaa aiheuttaa pölyräjähdyksen tai tulipalon.

Muutamat käytetyistä puulajeista, esim. puksipuu ja eräät pyökkilajit ovat kohtalaisen myrkyllisiä hengitettynä, ihoa ärsyttäviä tai ihoallergiaa aiheuttavia. Kovapuulajien pyökin, saarnin ja tammen pölyt voivat lisäksi olla syöpää synnyttäviä, kun altistuminen on huomattavaa ja pitkäaikaista.

  • Älä käytä liuotinpohjaisia painovärejä esim. offsetpainovärejä. Offsetvärit voivat sisältää myrkyllisiä glykolieettereitä.
  • Öljypohjaisia värejä poistetaan pääasiallisesti liuottimilla kuten esim. mineraalitärpätti, tärpätti ja valopetroli. Kotimainen valopetroli on näistä turvallisin, mutta ota huomioon, että se on herkästi syttyvää. Yritä minimoida liuottimien käyttöä. Tuuleta hyvin puhdistuksen aikana.

Kun puhdistat suurikokoisia laattoja ilman kohdepoistoa, suojaudu hengityssuojaimella, joka on varustettu kaasusuodattimella A2 sekä käytä aina liuottimien kanssa nitriilisuojakäsineitä. Älä altista liuottimille muita työtilassa työskenteleviä.

www.ttl.fi Puupöly
Ehkäise fyysisiä rasitusvammoja
www.ttl.fi/fi/ergonomia
Hiomatyöt
Muut jauheet ja pölyävät materiaalit sivulta löydät tietoa puupölystä
Väripigmentit

Sivun alkuun