Emäkset

 

Vanhat varoitusmerkit: E=räjähtävä, O=hapettava, F=helposti syttyvä, T+=erittäin myrkyllinen, T=myrkyllinen, Xn=haitallinen, Xiärsyttävä, C=syövyttävä, N=ympäristölle vaarallinen
  • Lipeä, natriumhydroksidi, sodium hydroxide, kaustinen sooda, caustic soda C
    Lipeä on voimakkaasti hengitysteitä, ihoa ja silmiä syövyttävää ja ärsyttävää. Oireet voivat ilmaantua vasta altistumisen päätyttyä. Toistuva pitkäaikainen altistus voi aiheuttaa keuhkopöhön sekä ihotulehduksen. Lipeä on nautittuna erittäin vaarallista. Lipeää myydään jauheen muodossa, joten sen käsittely vaatii erityistä huolellisuutta ja suojautumista.
  • Säilytä lipeäliuosta tai jauhetta hyvin merkityssä kannellisessa lasiastiassa kuivassa tilassa. Pidä lipeä erillään vahvoista hapoista. Älä lisää vettä liuotettaessa tai laimennettaessa lipeää, lipeä lisätään aina hitaasti veteen.
  • Lipeää käytetään paperin valmistuksessa sekä useissa fotopainomenetelmissä. Sitä käytetään esim. fotopolymeeri-prosessissa (Riston, Imagon ja Photec). Vanhoissa taidegrafiikan ohjeissa suositellaan lipeäliuosta rasvan poistoon kuparilaatalta, käytä kuitenkin turvallisempaa etikka/suolaliuosta.
  • Kaliumhydroksidi, kalilipeä, potassium hydroxide, caustic potash C
    Kaliumhydroksidin vaarat, varoitukset ja suojautuminen ovat samat kuin lipeän.

Kun käsittelet natrium- tai kaliumhydroksidia, käytä koko- tai puolinaamaria, jossa on hiukkassuodatin P3, sekä silmäsuojaimia ja neopreenisuojakäsineitä (myös liuoksen kanssa).

  • Kaliumkarbonaatti, potaska (mieto lipeä) Xi
    Aine ärsyttää ihoa, silmiä ja hengitysteitä.

Kun käsittelet jauhetta, käytä suojakäsineitä ja silmäsuojaimia.

  • Natriumkarbonaatti (vedetön), sooda, sodium carbonate, soda ash (mieto lipeä) Xi
    Natriumkarbonaatti on hengitysteitä, silmiä ja ihoa ärsyttävää.

Kun käsittelet natriumkarbonaattia käytä hengityssuojainta B-P3, nitriilisuojakäsineitä ja silmäsuojaimia.

Kaikista yllämainituista emäksistä eli alkaleista käytetään ulkomaisissa oppaissa usein harhaanjohtavasti nimitystä lye (lipeä).

  • Ammoniakki, (vedetön) T N
    Ammoniakki voi aiheuttaa äkillisiä hengityselinten ärsytysoireita, keuhkopöhöä, sekä paikallista limakalvojen ärtymistä tai syöpymistä; ihomuutoksia (kosketusihottuma, syöpymä).
  • Ammoniakkiliuos (vedellä laimennettu) (väkevyys >10 %) C N
    Tämä liuos on syövyttävää, sekä ärsyttää ihoa ja hengityselimiä.
  • Ammoniakkiliuos (vedellä laimennettu) (väkevyys 5-10 %) Xi N
    Tämä liuos on ihoa ja hengityselimiä ärsyttävää.
  • Ammoniakkiliuosta käytetään esim. patinointiaineena, rasvan poistoon kuparilaatalta metalligrafiikassa. "Non toxic" tekniikassa ammoniakkiliuosta(10 %) käytetään kuivuneen akryylipohjustus-aineen tai "suojalakan" poistoon. Sitä käytetään myös useissa valokuvatekniikoissa. Ammoniakkia (pH:n säätöaine) voi olla pieniä määriä lisäaineena vesiliukoisissa taidemateriaaleissa. Älä noudata vanhaa taidegrafiikan ohjetta, jossa neuvotaan rasvan poistamiseksi kuumentamaan lämpölevyn avulla kuparilaattaa, joka on peitetty vahvan ammoniakkiliuoksen ja liitujauhon seoksella. Edellä mainittu toimenpide synnyttää myrkyllisiä kaasuja, joten se vaatii vetokaapin käyttöä.

Jos käytät vahvaa ammoniakkiliuosta varustaudu koko- tai puolinaamarilla, jossa on kaasusuojain K2, silmäsuojaimilla ja suojakäsineillä (butyylikumi tai neopreenikumi). Suojaudu myös asianmukaisella suoja-asulla.

 

Huuhtele heti silmään roiskunutta happoa tai emästä vähintään 15 minuuttia vedellä, peitä silmä sidetaitoksella ja mene nopeasti lääkäriin.

Sivun alkuun