Valaistus
Suomessa ei selviä pelkällä luonnon valolla vaikka työhuoneessa olisikin isot ikkunat. Isot ikkunat, jos ne ovat lähellä lattia pintaa, ja ovat länteen tai etelään päin, voivat aurinkoisina päivinä olla suorastaan haitallisia. Työtilan ilma voi olla kesällä liian lämmintä ja talvella vetoista ja kylmää. Liika valo voi häikäistä, etenkin talvella, kun aurinko paistaa matalalta. Paras ratkaisu on ikkunoiden väliin tai ulkopuolelle asennettu kaihdin. Sisälle asennetut rullakaihtimet vähentävät häiritsevän valon määrää, parantavat akustiikkaa ja vähentävät vetoa, mutta kuumuutta ne eivät poista.
- Vältä perinteisten ikkunaverhojen käyttöä, sillä ne keräävät pölyä ja ovat vaaratilanteessa herkästi syttyviä. Jos työpöytä sijaitsee ikkunan edessä, asenna työpöydän taakse tai ikkunaan kehikko, johon on pingotettu esim. silkkipaperia, pehmentämään voimakasta valoa. Kiinnitä paperi huolellisesti. Älä kuitenkaan käytä kaasukeitintä työpöydällä, jos on vaara että paperi syttyy palamaan.
- Jos silmäsi väsyvät helposti, kun teet tarkkaa työtä, syy voi löytyä työtilan huonosti suunnitellusta valaistuksesta. Ota myös selville onko näössäsi tapahtunut muutoksia. Ohuiden silmätippojen käyttäminen voi helpottaa väsyneitä silmiä.
- Tarkkaa työtä voi helpottaa suurennuslasilla varustettu loisteputkivalaisin (suurennuslasivalaisin). Suurennuslasivalaisimia on myynnissä kaikissa hyvin varustelluissa valaisinkaupoissa. Huonoa valaistusta lisää esim. se että loisteputket ovat likaisia, erivärisiä ja vilkkuvia.
- Yleisvalaistuksen lisäksi tarvitset työkohteissa kohdevalaisimia, jotka on sijoitettu niin, ettet varjosta työkohdettasi. Esim. jos olet oikeakätinen, sijoita kohdevalaisin vasemmalle puolelle työpöytää tai maalaustelinettä. Huono, riittämätön valaistus voi aiheuttaa väsymystä, silmien ärsytystä ja päänsärkyä sekä altistaa onnetomuuksille. Loisteputket voivat olla pölyisiä, erivärisiä ja vilkkuvia. Korkeassa tilassa et esim. pysty itse vaihtamaan ja huoltamaan lamppuja. Töiden värit tulevat esiin parhaiten nk. viileän sävyisessä valossa.
- Jos tila on korkea, valaisimet pitäisi varustaa hissillä tai sijoittaa ne seinille, niin että niitä on helpompi huoltaa. Sijoita lisävalaisimet lähelle työkohteita, mutta niin etteivät ne häikäise. Korkeassa tilassa valaisimet on mahdollista ripustaa alemmaksi lähemmäksi työpisteitä. Myös pistorasiat kannattaa siirtää seinille lähelle kohdevalaisimia (ei lattian rajaan). Käytä sähkömiestä tähän työhön. Hyvä ammattimies pystyy myös neuvomaan valaisimen valinnassa.
- Vanhoihin loistevalaisimiin liittyy palovaara. Ne voivat pitkän ajan kuluessa hapettua (syöpyä tai ruostua), etenkin, jos ne sijaitsevat lähellä työpisteitä tai syövytysaltaita. Sama voi tapahtua myös vanhoille pistorasioille. Myös vanhat loisteputket (loisteputket eivät enää syty kunnolla, vaan vähäistä valoa näkyy putken päässä) voivat aiheuttaa tulipalon. Pistorasioiden pitää olla maadoitetut. Automaattisulakkeet ovat turvallisin vaihtoehto. Katso: Työhuoneen sähköturvallisuus
- Älä käytä halogeenivalaisimia, koska ne kuumenevat herkästi.
- Huolehdi, että kaikki tilat ovat hyvin valaistut myös portaat. Valaistuksesta saat tietoa esim. sivuilta: www.tyoturva.fi/tyoturvallisuus/olosuhteet/valo
Mitä iäkkäämpi taiteilija on, sitä paremman valaistuksen hän tarvitsee. Silmälasit eivät auta puutteellisessa valaistuksessa.