Orgaaniset hapot ja fenoli

Suojautuminen happoja vastaan riippuu paljolti käytettävän hapon vahvuudesta sekä määrästä. Esim. pipettipullosta (tai annostelupumpusta) annosteleminen, jos happo on vahvaa, vaatii silmäsuojaimien käyttöä.

Kun käytät happoja, varmista suojakäsinevalmistajalta, mitkä käsine-materiaalit suojaavat parhaiten käyttämältäsi hapolta. Suojakäsineissä olisi oltava pitoa lisäävä pinta. Varusta työhuone silmien huuhtelulaitteella ja suihkulla (esim. käsisuihku), onnettomuuksien varalle. Käytä myös pitkähihaista suoja-asua ja muoviesiliinaa sekä hapon kestäviä jalkineita.

Vanhat varoitusmerkit: E=räjähtävä, O=hapettava, F=helposti syttyvä, T+=erittäin myrkyllinen, T=myrkyllinen, Xn=haitallinen, Xiärsyttävä, C=syövyttävä, N=ympäristölle vaarallinen
  • Fenoli (karpolihappo) T on hyvin myrkyllistä. Se imeytyy herkästi ihon läpi ja syövyttää ihoa. Fenolihöyrypitoisuudet ärsyttävät nenää, silmiä ja kurkkua sekä voivat aiheuttaa pahoinvointia, huimausta ja päänsärkyä. Suuret pitoisuudet voivat aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita. Fenolia käytetään patinointi-aineena ja esim. etsauspaperien kostutusvedessä homeenesto-aineena sekä taidemateriaalien säilöntä-aineena. Puuliimat saattavat sisältää fenolia. Älä käytä.

Varustaudu kokonaamarilla (kasvot ja silmät täytyy suojata), jossa on kaasusuodatin A2. Käytä pitkähihaista paksua suojavaatetusta sekä neopreenisuojakäsineitä.

  • Etikkahappo C ärsyttää ja syövyttää hengitysteitä, ihoa ja silmiä. Se voi aiheuttaa myös päänsärkyä, huimausta ja hengenahdistusta. Oireet voivat ilmetä vasta altistumisen jälkeen. Höyryn hengittäminen voi aiheuttaa keuhkopöhön. Etikkahappoa käytetään patinointiaineena sekä valokuvatekniikoissa.
  • Etikkahapon laimeaa liuosta käytetään ruokaetikkana (vinegar). Laimeaa liuosta käytetään esim. rasvan poistoon laatalta ja fotopainomenetelmissä. Laimea etikkaliuos saattaa ärsyttää hengitysteitä ja silmiä etenkin kun sitä ruiskutetaan. Suojaudu kuten alla neuvotaan.
  • Oksaalihappo Xn, oksaalihapon varoitukset ovat melko samat kuin etikkahapolla. Oksaalihappoa käytetään patinointiaineena sekä valokuvatekniikoissa.

Kun käytät oksaalihappoa tai etikkahappoa varustaudu koko- tai puolinaamarilla, jossa on yhdistelmäsuodatin E-P3 sekä silmäsuojaimilla ja suojakäsineillä. Suositeltuja suojakäsine-materiaaleja molemmille hapoille ovat butyylikumi sekä neopreenikumi.

  • Parkkihappo (tanniini), parkkihapon myrkyllisyys on vähäinen, mutta se on epäilty karsinogeeni.
  • Viinihappo (tannic acid) on suhteellisen vaaraton aine.
  • Sitruunahappo Sitruunahappo on suhteellisen vaaraton aine.

Käytä suojakäsineitä ja varo aineen joutumista silmiin, kun käsittelet parkkihappoa ja sitruunahappoa.

 

Lisää happo aina veteen!

Varastoi hapot aina erilleen muista kemikaaleista.

Älä syövytä samalla happoliuoksella eri metalleja, koska se voi synnyttää myrkyllistä kaasua. Merkitse säilytysastioihin mitä metallia liuoksessa on syövytetty.

Huuhtele heti silmään roiskunutta happoa tai emästä vähintään 15 minuuttia vedellä, peitä silmä sidetaitoksella ja mene nopeasti lääkäriin.

Sivun alkuun