Valotuskaaviot seripainossa

Seripainossa käytetään useita erilaisia valotuskaaviomenetelmiä. Suoraemulsioita käytettäessä seula peitetään emulsiolla, valotetaan originaalin kanssa ja kuva-aihe aukaistaan vedellä. Epäsuoria filmejä käytettäessä filmi valotetaan ensin originaalin kanssa, kehitetään niiden omilla kehitteillä tai vetyperoksidilla ja sitten kiinnitetään seulalle veden avulla. On myös olemassa suoria emulsiofilmejä, jotka kiinnitetään ensin vedellä seulalle ja sitten valotetaan originaalin kanssa; kehitystä ei tarvita vaan vesipesu avaa kuva-aiheen.

Emulsiot voivat olla esiherkistettyjä tai herkistämättömiä.

 • Vanhoissa menetelmissä käytetään herkisteenä usein ammoniumkromaattia T+ tai kaliumdikromaattia T,
  (katso kohta: Muut fotomateriaalit)
 • Herkisteet saattavat sisältää myös
  fosforihappoa (katso: Epäorgaaniset hapot),
  hopeanitraattia C (katso: Muut fotomateriaalit) tai
  natriumhydroksidia (katso: Emäkset).
 • Diatsoherkisteiset suoraemulsiot ovat käytännöllisiä, koska tuotteen pakkaus sisältää sekä valmiiksi mitatun herkisteen astioineen että emulsion. Herkisteastiaan laitetaan vesi ennen emulsion lisäämistä. Noudata tarkkaan pakkauksen ohjeita. Diatsoherkiste saattaa sisältää fosforihappoa. Suoraemulsiot sisältävät aineita, jotka ärsyttävät ihoa, silmiä ja hengitysteitä. Eri tuotemerkkien välillä voi olla suuria eroja. Valitse turvallisin käyttöturvallisuustiedotteen avulla. Emulsiot voivat sisältää myös akryylihartsia, joka ärsyttää silmiä ja voi herkistää ihoa.

Käytä suojakäsineitä ja silmäsuojaimia, kun käsittelet näitä emulsioita. Pese roiskeet heti iholta.

 • Kaaviot poistetaan kuumalla vedellä, valkaisuaineella esim. vetyperoksidi C (väk. 20-60%) tai joskus entsyymeillä. Vetyperoksidiliuos on laimennetussa muodossa hieman ihoa ärsyttävää. Vahvana se on syövyttävää. Kuumennettuna tai sekoitettuna ammoniakin kanssa, se synnyttää myrkyllistä kloori kaasua. Entsyymit voivat aiheuttaa ihon ja hengitysteiden allergioita.

Käytä suojakäsineitä ja silmäsuojaimia, kun käsittelet näitä emulsioita. Pese roiskeet heti iholta.

 • Kaavionpoistoaineet saattavat sisältää myös kaliumhydroksidia C (katso: Emäkset), joka on voimakkaasti syövyttävä aine tai proteiineja, jotka voivat aiheuttaa kosketusihottumaa.
 • Haamukuvanpoistoaineet sisältävät esim. orgaanisia liuottimia, hankausaineita ja pinta-aktiivisia aineita, jotka voivat olla voimakkaasti emäksisiä. Iho- ja silmäkosketusta on vältettävä.

Käytä hengityssuojainta, suojakäsineitä ja silmäsuojaimia, kun käsittelet näitä emulsioita. Pese roiskeet heti iholta.

Sivun alkuun