Atoopikon työskentely

Atopia on perinnöllinen taipumus.

  • Atoopikko voi ilman allergiaa olla herkkä useille aineille esim. saada helposti päänsärkyä, hengitystie- ja ihoärsytystä tai nokkosihottumaa huonosti tuuletetussa työtilassa.
  • Liuotinaineet ja kemikaalipölyt pieninäkin määrinä saattavat ärsyttää limakalvoja esim. kuivattaa silmiä ja nenän limakalvoja ja aiheuttaa ihottumaa.
  • Voimakkaat tuoksut voivat aiheuttaa päänsärkyä ja pahoinvointia. Tällaisiin oireisiin voi saada helpotusta sijoittamalla hiilisuodattimella varustettu ilmanpuhdistaja työpöydälle työskentelykohteen taakse, niin että se poistaa ainakin voimakkaat tuoksut ja liuotinhöyryt pois ennen kuin työntekijä ehtii altistua niille. Ilmanpuhdistaja ei poista höyryjä kokonaan, mutta vetää ne pois työskentelyalueelta.

Atoopikolla on toistuvassa altistumisessa tavallista suurempi mahdollisuus sairastua astmaan tai allergiaan sekä saada voimakkaan allergisen reaktion (anafylaksia), joka vaatii nopeasti sairaalahoitoa. Anafylaksialla tarkoitetaan äkillistä, vakavaa allergista yleisreaktiota. Reaktion ensimerkkejä ovat kasvojen ja kurkunpään turpoaminen. Nopeat yliherkkyysreaktiot ilmaantuvat muutamassa minuutissa tai parin tunnin sisällä, niin että oireet pahenevat vähitellen. Jos et ole varma oireiden vakavuudesta, ole yhteydessä ensiapuasemalle. Hyvin allergiset ihmiset voivat varautua adrenaliinipistoksella tai -sumuttimella sekä kortisonitableteilla. Lääkkeiden ottamisen jälkeen on hakeuduttava välittömästi lähimmälle päivystysasemalle.

Katso ohjeet kohdasta:

Allergiaa ja astmaa sairastavan työskentely

www.allergia.com
www.hengitysliitto.fi

Sivun alkuun