Erota työtila asunnosta

Prässi olohuoneessa

 

Taiteilijat ovat usein elämäntilanteissa, jolloin he joutuvat työskentelemään asuintilan yhteydessä. Yleisintä tämä on uran alussa juuri opiskelun päätyttyä. Vaikka asuisitkin yksin, älä työskentele samassa tilassa jossa nukut ja ruokailet.

  • Yksiössä asuvan on valittava materiaalit ja työskentelytavat huolellisesti. Pölyäviä työvaiheita, spraytuotteiden ja liuottimia sisältävien materiaalien käyttöä tulisi välttää. Jos liuottimia joutuu käyttämään, käytä niitä mahdollisimman vähän. Tuuleta ja poista liuotinräsyt asunnosta heti työskentelyn jälkeen. Pienen tilan ilmanvahto
  • Otsikon "Turvallinen työskentely" alta löydät paljon ohjeita eri materiaalien käsittelyyn.                                                                      Esim:  Liuottimia ja niitä sisältävien materiaalien käsittely  sekä   Vaihtoehtoja turvalliseen työskentelyyn    
  • Jos haluat välttää itsesi ja perheenjäsentesi altistumisen kemikaaleille, älä työskentele asuintilassa eli samassa tilassa, jossa ruokaillaan, rentoudutaan ja nukutaan.
  • Erota asunnosta erillinen työtila, joka on vain työskentelyä varten. Jos joudut käyttämään vesipistettä, älä käytä keittiötiloja. WC-tila täytyy siivota heti työskentelyn jälkeen.
  • Työtilaa pitäisi pystyä tuulettamaan, niin etteivät esim. liuotinhöyryt leviä asuintilaan. Laita muoviverho oven eteen.
  • Yritä rajata pölyävä työ mahdollisimman tarkasti (Katso Pölyävien materiaalien käsittely). Käytä suoja-asua, jonka riisut heti pölyävän työn loputtua. Ota huomioon myös jalkineet, ettet kuljeta pölyä asuintilaan. Sairaalakäyttöön tarkoitetut päähineet ja jalkineiden suojukset estävät pölyn leviämisen.
  • Kerrostalossa työskentelevän täytyy myös ottaa huomioon muut kerrostalon asukkaat. Kohdepoistolaiteen asentaminen, joka on vedetty hormiin tai ikkunanläpi, on luonnollisesti luvatonta. Myös parvekkeella työskentely voi herättää kielteistä huomiota.
  • Lemmikkieläimen ottaminen asuntoon, jossa on työtila, vaatii omistajalta suurta vastuuta. Esim. materiaalit on korjattava pois työpöydiltä heti töiden ja eri työvaihteiden päätyttyä. Koiran pentua en ottaisi tälläiseen asuntoon. Hyvin koulutettu aikuinen koira olisi siinä suhteessa hyvä, että se pakottaisi omistajansa säännölliseen elämään esim. päivittäiseen liikuntaan.

 

Älä anna lasten leikkiä työtilassa. Varastoi materiaalit ja työvälineet lukolliseen kaappiin.

Sivun alkuun