Työtilan sopiva lämpötila
Liian kuiva ja lämmin ilma hidastaa hengitysteiden värekarvojen liikettä ja heikentää liman poistumista hengitysteistä. Tällöin limakalvojen kyky vastustaa tulehduksia vähenee.
- Istumatyötä tekeville paras huonelämpötila on 21-22 lämpöastetta.
- Taidetyöskentelyyn, jossa liikutaan ja tehdään esim. vedostus-, suurikokoisia maalaus-, hionta-, kiillotus-, kaiverrustöitä ja saven käsittelytyötä seisaallaan, suositus lämpötila on 18-20 astetta työn raskaudesta riippuen. Alhaisemmissa lämpötiloissa vedon tunne lisääntyy. Vedon tunnetta aiheutuu lattiarajan ja katon välisistä suurista lämpötilaeroista. Vedon tunne syntyy myös seinien la ikkunoiden kylmistä pinnoista.
- Työtilan liika lämmitys tai ikkunan kautta tuleva lämpö lisäävät kuitenkin epämukavuutta. Väsyminen ja päänsärky vaivaavat, sillä esim. materiaalien tuoksut lisääntyvät, liuottimien haihtuminen lisää huoneilman tunkkaisuutta jne..
- Liian kylmä tai kuuma huoneilma voi lisätä tapaturmavaaraa.
- Älä käytä lämpöpuhaltimia tai tuulettimia työtilassa, jossa tehdään pölyäviä työvaiheita, koska ne nostavat pölyä ilmaan. Lämpöpuhaltimet saattavat myös lisätä palovaaraa työtilassa.
- Pyörillä liikkuvat öljytäytteiset sähkölämmittimet ovat kätevä keino lisätä lämmitystä.
- Myös öljytäytteiset lämmittimet ovat vaarallisia, jos niiden päälle joutuu vahingossa esim. paperia. Lämmittimien päälle ei saa koskaan laittaa vaatteita kuivumaan. Aseta lämmitin paikkaan, jossa se on selvästi erillään työpöydistä ja esim. liuottimista ja paperitavarasta.
www.allergia.fi/allergia-ja-astma/sisailma
www.tyoturva.fi/tyosuojelu/lampoolot_ja_sisailma