Taidemaalauksen työskentely

Taidemaalauksessa suurimmat vaarat liittyvät pigmenttien käsittelyyn ja liuottimien käyttöön. Ongelmia tuottaa myös se, että kuvataitelijoilla on usein maalausateljee asunnon yhteydessä. Katso: Erota työtila asunnosta

Pigmenttien haitat

Pigmentit valmistetaan pääasiassa synteettisesti. Pigmentit voidaan jakaa orgaanisiin ja epäorgaanisiin. Epäorgaaniset ovat  usein vaarallisempia kuin orgaaniset pigmentit. Epäorgaanisia pigmenttejä ovat esim.: sinkkikromaatti P.Y.36, kadmium sulfidi eli kadmiumkeltainen P.Y.35, ja lyijyoksidi eli lyijymönjä P.R.105. Katso: Pigmentit
Pigmentit ovat vaarallisimmillaan jauheen muodossa. Jauheiden käsittely vaatii suurta huolellisuutta.

Katso: Jauheen muodossa olevien aineiden käsittely

Hienojakoiset pigmentit imeytyvät elimistöön tehokkaimmin keuhkojen kautta. Altistuminen tapahtuu yleensä:

  • kun työskennellään pigmenttijauheiden kanssa
  • käytettäessä pölyäviä liituja tai pastelleja
  • hiottaessa maalipintaa
  • pigmenttiä murskatessa
  • maalia ruiskutettaessa tai sumutettaessa
  • Maalia tai pigmenttiä kuumennettaessa tai poltettaessa niin että syntyy myrkyllisiä kaasuja.
  • Valmiit maalit ovat turvallisempi kuin pigmenttien käyttö, mutta suojakäsineiden käyttö on aina tarpeen kaikkien materiaalien kanssa. Pigmentit eivät tavallisesti imeydy ihon läpi, vaan imeytyminen tapahtuu haavojen hiertymien kautta. Myös erittäin kuiva ärtynyt iho täytyy suojata. Pigmentit voivat aiheuttaa myös ihon ärsytystä, tulehtumista ja kosketusallergiaa.
    Maalien liuottimet, voivat imeytyä ihon läpi. Esim. vesiliukoisissa maaleissa käytetään usein pieniä määriä glykolieettereitä, jotka imeytyvät herkästi ihon läpi.

Käytä aina kun mahdollista esim. nitriili- tai neopreenisuojakäsineitä ja pese kädet huolellisesti työskentelyn jälkeen. Älä käytä suojakäsineitä pitkiä aikoja kerrallaan. Suojakäsineen alle voi laittaa puuvilla käsineen, joka vähentää käsien hikoilua.

Liuottimien vaarat

Taiteilijamaalien ohentamiseen käytetään erilaisia liuottimia, samoin kuin siveltimien pesemiseen ja maalin poistamiseen. Liuottimia sisältyy myös muihin materiaaleihin kuten erilaisiin maalausnesteisiin, vernissoihin, sellakoihin, lakkoihin ja fiksatiiveihin. Katso: liuottimet

  • Ruiskutettavat tauluvernissat sisältävät sykloheksanonia C, Xn. Ruiskutukset olisi hyvä tehdä, ruiskukaapissa (spray huuva) tai ulkotilassa. pienten materiaali määrien käytössä, riittää silmä- ja hengityssuojaimen käyttö.
  •  Maalinpoistoaineita on aikaisemmin käytetty poistamaan kuivunutta maalia tai painoväriä esim. työvälineistä ja työpöydältä ym. Nämä aineet ovat vaarallisia sekä osa niistä vahvasti emäksisiä. Ne saattavat sisältää mm. kloorattuja liuottimia ( metyleenikloridia) ja orgaanisia happoja. katso: liuottimet
  •  Jos työtila ja välineet siivottaisiin heti töiden päätyttyä tai heti esim. maaliastian kaatumisen jälkeen, mitään voimakkaita maalinpoistoaineita ei tarvittaisi. Tavallinen ruokaöljy esim. poistaa tuoretta maalia ilman liuottimia helposti. Jos maalia on roiskunut esim. seinään, aivan pienen määrän liuotinta sisältävä rätti tai pelkkä mikrokuituliina, auttaa tekemään puhdasta jälkeä. Mikrokuituliina, kostutettu sokeripala, "ihmesieni" tai Universal stone poistaa kuivunuttakin maalia riippuen siitä millä pinnalla kuivunut maali on. Katso: Kiilloitus ja rasvanpoistoaineet
  • Universal Stone

Temperamaalaus

Suurimmat vaarat temperamaalauksessa liittyvät pigmenttien käyttöön. Katso: Pigmentit
(Parhaiten pigmenttien koostumuksen voi selvittää Colour Index-numerosta (C.I.), vaikka värit esiintyisivätkin eri nimillä eri valmistajilla. Eurooppalaisissa taiteilijaväreissä värien numerointi alkaa olla yleistä.)

Käytä aina hiukkassuojainta P2 ja suojakäsineitä, kun käsittelet pigmenttejä. Jos työ synnyttää runsaasti pölyä, esim. hiot maalauspintaa, käytä suoja-asua ja -päähinettä. Siivoa heti työskentelyn jälkeen käyttäen kosteaa liinaa, joka sitoo pölyn. Pölyä voi jäädä huoneilmaan leijumaan, joten odota jonkin aikaa ja siivoa uudestaan.

Emulgaattoriliimojen säilyminen edellyttää säilöntäaineiden käyttöä. Perinteinen tapa on lisätä temperaemulsioon pari tippaa neilikkaöljyä, jonka käyttöön liittyy vähän vaaroja, mutta nieltynä se on vaarallista. Kaupalliset temperamaalit sisältävät hieman säilöntäaineita. Kaseiinissa on tavallisesti paljon säilöntäaineita. Ne voivat sisältää esim. formaldehydin vapauttajia. Katso: Säilöntäaineet   

Akryylimaalit

Taiteilijamaalien ja – pohjustusaineiden sideaine on yleensä akrylaatti. Akryylimaalit koostuvat pigmenteistä, synteettisistä akryylihartseista, vedestä ja pienestä määrästä lisäaineita, kuten ammoniakki ja formaldehydi. Kuivumisen aikana haihtuu veden ohella pieniä määriä näitä lisäaineita.

Jos maalauspinta-ala on suuri, voivat nämä aineet aiheuttaa oireita kuten ärsytysoireita silmissä, nenässä ja hengityselimissä.

Jos työtilassa ei ole hyvää kohdepoistoa, on työtilaa tuuletettava säännöllisesti parin tunnin välein ja samalla on hyvä pitää työskentelyssä taukoja. Älä säilytä juoma-astioita ja muita eväitä työhuoneessasi. Työtilassa pitäisi olla erillinen taukotila.

Pastellimaalaus ja piirustus

  • Pastelliliidut sisältävät pigmenttejä ja täyteaineita esim. kalkkia, talkkia ja raskassälpää.
  • Rasvaliidut ja vahaliidut ovat turvallisempia, sillä ne sisältävät mineraaliöljyjä ja vahoja, jotka sitovat pigmenttipölyn.
  • Conteliidut ovat puristettuja pigmenttejä. Kuivapastellit  ovat pölyäviä ja niitä käytettäessä voi altistua pigmentti- ja sideainepölylle.

Katso: Työtilan siivous

Älä valmista itse pastelliliituja. Hyödyt tästä työstä ovat pienemmät kuin haitat. Pigmenttien käsittely vaatii erityistä huolellisuutta. Tarvitset tähän työskentelyyn jauheiden käsittelylaatikkoa, joka estää vaarallisen pölyn leviämisen kaikkialle työtilaan.

Sinun on käytettävä myös suoja-asua, päähinettä, suojakäsineitä sekä hiukkassuojainta P2 tai P3, kun käsittelet pigmenttejä.

Opetus Kehikko jauheiden käsittelyyn

Jauheiden käsittelylaatikko, jonka  voit valmistamaan itse. Pohja on irtonainen ja kansi suljetaan työskentelyn loputtua. Laatikon voi valmistaa myös pahvista ja koon voit itse määrittää oman työskentelysi tarpeisiin.

 

 

Sivun alkuun